Meghalt Ermanno Olmi, A facipő fája rendezője


Elhunyt 86 éves korában hétfőn Ermanno Olmi olasz filmrendező, aki A facipő fája (L'albero degli zoccoli) című filmjéért 1978-ban elnyerte az Arany Pálma-díjat.

Olmi, aki a rendezés mellett a forgatókönyveit is maga írta, és operatőrként is dolgozott, az észak-olaszországi Asiagóban halt meg. A város polgármestere, Roberto Rigoni bejelentette, hogy a temetése napján gyásznapot tartanak.

Paolo Gentiloni kormányfő és Dario Franceschini kulturális miniszter a rendező költői látásmódját méltatta, amivel az ember és természet, munka és spiritualitás közötti kapcsolatot kutatta.

Olmi neorealista mesterműként számon tartott, A facipő fája című filmje, ami egy lombardiai birtokon játszódik a 19. század végén, 1978-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

A szent iszákos legendája (La leggenda del santo bevitore) című filmje 1988-ban Arany Oroszlán-díjat kapott Velencében, 2008-ban pedig a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíjával is kitüntette Olmit.

Az olasz film hetvenes évektől napjainkig tartó történetéről, többek között Ermanno Olmiról szóló írásunk itt olvasható.

Az utolsó filmje, a Kinő majd a fű a harcmezőkön (Torneranno i prati) című háborús dráma 2014-ben készült. A magyar közönség olyan filmjeit láthatta, mint az És jött egy ember (E venne un uomo, 1965), A körülmény (La circostanza, 1973), a Zarándokút (Cammina, cammina, 1982), Az állás (Il posto, 1961), A fegyverek mestersége (Il mestiere delle armi, 2001), a Dal a bordélyházból (Cantando dietro i paraventi, 2003) és a Száz szög (Centochiodi, 2007) . (MTI)
Kapcsolódó