Ázsiában is díjat nyert Révész Bálint filmje


Révész Bálint kreatív dokumentumfilmje, a Nagyi projekt nyerte a tajvani nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál Next Generation díját.

Ázsia vezető dokumentumfilmes seregszemléje május 4. és 13. között több mint 130 alkotást vonultatott fel a tajpeji mozikban. Fiatal tajvani filmrajongókból álló zsűri ítélte oda a magyar alkotásnak az elismerést, amelyet Révész Bálint rendező személyesen vett át hétvégén a záróünnepségen.

A magyar filmalap támogatásával készült dokumentumfilm három fiatal srác és nagymamáik anarchikus vállalkozása egy múltbéli utazásra. A hét év élményeit feldolgozó film képet rajzol a generációk közötti kapcsolatról és a XX. század történelmének szubjektivitásáról az egykori angol kémnő, a náci németországbeli táncosnő és a magyar kommunista holokauszttúlélő nagymama emlékei nyomán.

Révész Bálint első filmjével a DOK Leipzig fesztiválon különdíjat nyert ősszel, és jelölték a legnívósabb európai dokumentumfilm-fesztiválok által alapított Doc Alliance díjra, amit végül egy horvát alkotás, a Srbenka nyert el.

A Nagyi projekt magyar-brit koprodukcióban, az Új Budapest Film és a Gallivant Filmgyártásában készült. (MTI)Kapcsolódó