Támogatást nyert a CNC-től Lakatos Róbert dokumentumfilm-terve


Közzétette a 2017 végén leadott filmtervek bírálatát a Román Filmközpont (CNC): 17 nagyjátékfilm, 10 debütfilm, 20 rövidfilm, hét animációs film és 15 dokumentumfilm kapott gyártási támogatást. Lakatos Róbert kolozsvári filmrendező terve 650 000 lejt nyert a pályázaton.

Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című dokumentum esszéfilmje kapta a kategóriája legnagyobb pontszámát. A film a szinopszis szerint az erdélyi magyar identitástudatról szól, humorosan. Főszereplője maga a rendező, aki a megfelelő kutyafajtát keresi magának, és a történet folyamán különböző kutyatenyésztési (állampolgárfejlesztési) ideológiákat próbál ki. A film a politikáról szól egy olyan világban, amelyben az állampolgárok a kutyák, a politikusok a kutyatenyésztők, az országos szintű vezetőségek a nemzeti ebtenyésztő egyesületek és a legmagasabb nemzetközi fórum a Nemzetközi Kutyaszövetség, az FCI. A rendező pedig iróniával és humorral elemzi a valóságot, valamint „manipulálja” az információt.

A filmterv korábban fejlesztési támogatást kapott a Magyar Nemzeti Filmalaptól és a Kreatív Európa program keretében is, tudtuk meg Lakatos Róberttől.

A rendező Bahrtalo! című dokumentumfilmje 2008-ban Europa Cinemas Labelt nyert Karlovy Varyban. A rendező a Sapientia EMTE Fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese.

A CNC most megítélt gyártási és fejlesztési támogatásának összértéke 49 389 200 lej, a rekordmennyiségű filmfinanszírozás annak köszönhető, hogy 2017-ben kettő helyett csak egy alkalommal írt ki pályázatot a filmközpont.

Kétmillió lej támogatást kapott Radu Jude (Sebhelyes szívek/Inimi cicatrizate) új játékfilmje, a Tipografic-Majuscul, hárommillió lejt Bogdan Mirică (Kutyák/Câini) Boss című új projektje. Húszezer lejt kapott fejlesztésre a Nu mă atinge-mă Arany Medve-díjas rendezője, Adina Pintilie a Moartea și fecioara című filmtervére. Most először írtak ki tematikus játékfilm-pályázatot, a téma az 1918-as Nagy Egyesülés centenáriumának megünneplése volt, a legnagyobb pontszámot és kétmillió lej gyártási támogatást Tudor Giurgiu Pădurea de molizi című filmje kapta. A támogatottak listája itt érhető el.
Kapcsolódó