A japán versenyfilm kapta az Arany Pálmát Cannes-ban


A japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters (Manbiki kazoku) című alkotása érdemelte ki szombat este a Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő vezette zsűritől az Arany Pálmát a 71. cannes-i filmfesztiválon. Rendkívüli Arany Pálmát is kiosztottak.

Japán film több mint húsz év után nyert fődíjat a világ egyik legrangosabb filmes találkozóján. A 2013-ban A fiam családja (Soshite chichi ni naru) című drámáért Nagydíjat kapott japán rendező ezúttal is egy családi történetet mesélt el. A film főhősei egy üzletek kifosztásából élő álcsalád, amely befogad egy bántalmazott gyereket.

Spike Lee amerikai rendező BlacKKKlansman című filmje nyerte el a zsűri Nagydíját. A 27 év után egy igaz történetet feldolgozó politikai pamflettel Cannes-ba visszatérő Spike Lee filmjében azt állítja, hogy Donald Trump elnökké választásával a Ku-Klux-Klan szélsőséges szervezet jutott politikai hatalomhoz az Egyesült Államokban. Az alkotás – amely egy politikai történet, egy klasszikus thriller, valamint egy akciófilm keveréke – egy afroamerikai rendőr 1978-ban játszódó igaz történetére épül. A rendőrnek sikerült beépülnie az 1865-ben alakult rasszista, antiszemita, a fehér fajvédelmet hirdető és időnként bűnözői módszereket is alkalmazó Ku-Klux-Klanba, és lelepleznie a módszereiket. A főszereplőt John David Washington alakítja, akinek apja, Denzel Washington 1992-ben Spike Lee nagysikerű filmjének, a Malcolm X-nek a főszerepét játszotta.

A zsűri díját Nadine Labaki libanoni rendezőnő Capharnaüm című filmje érdemelte ki. A Bejrútban játszódó dokumentumfilmszerűen forgatott film egy 12 éves menekült utcagyerek története, akit Zain al-Rafeea alakít. A kisfiú a film főhőséhez hasonlóan Szíriából menekült a családjával 2012-ben Libanonba, ahol menekültként élnek. A fiktív történet keretét a húga haláláért felelős férfi megsebesítése miatt börtönbe kerülő Zain lázadása adja: beperli a szüleit, amiért világra hozták, nem iskolázták be, és verik.

Jean-Luc Godard francia-svájci filmrendezőt rendkívüli Arany Pálmával jutalmazta a zsűri a Livre d’image című filmjéért.

A lengyel Pawel Pawlikowski érdemelte ki a legjobb rendezés díját a Hideg háború (Zimna wojna) című drámájáért. Az Ida című filmjéért 2015-ben a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában Oscar-díjat nyert lengyel rendező ötödik filmjével először kapott meghívást a cannes-i fesztiválra. A Hideg háború az 1950-es években a vasfüggöny két oldalán játszódó szenvedélyes, de pusztító szerelmi történet, amelyet a politikai helyzet, valamint a szereplők közötti származási és jellembeli különbségek egyszerre tesznek lehetetlenné.

A legjobb forgatókönyv díját megosztva kapta a 2014-ben Nagydíjat nyert Alice Rohrwacher olasz rendezőnő Boldog Lazzaro (Lazzaro felice) című alkotása és a filmezéstől és a külföldre utazástól hivatalosan eltiltott Dzsafar Panahi iráni rendező 3 Faces című filmje, amelyet az iráni hegyekben teljes illegalitásban forgatott.

Szamal Eszljamova kazah színésznő kapta a legjobb női alakítás díját Szergej Dvorcevoj Ayka című filmjének főszerepéért. A hivatalos verseny utolsó napján bemutatott Ayka egy kirgiz menekültnő története Moszkvában. A 33 éves színésznő játszotta a kazah rendező előző filmjének, a Tulpan című vígjátéknak a főszerepét is, amely 2008-ban a mustra második legfontosabb válogatásában, az Un Certain Regard című programban elnyerte a fődíjat.

A legjobb férfi alakítás díjat Marcello Fonte érdemelte ki Matteo Garrone olasz rendező Dogman című filmjében nyújtott alakításáért. Az egyszerű kisemberről szóló bosszúfilm amatőr főszereplőjét a rendező egy szociális központban találta meg, ahol a férfi éjjeli őrként dolgozott.

A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát Charles Williams ausztrál rendező kínai rendező All these creatures 13 perces kisfilmje kapta, amely egy kamaszról szól. Shujun Wei kínai rendező Yan Bian Shao Niant című rövidfilmje pedig elismerő oklevelet kapott.

A Cate Blanchett vezette zsűri tagjai Ava DuVernay, Denis Villeneuve, Robert Guédiguian és Andrey Zvyagintsev rendezők, Kristen Stewart, Léa Seydoux és Chang Chen színészek, valamint Khadja Nin burundi énekesnő voltak.

A fesztivál hivatalos és párhuzamos szekcióiba beválogatott 19 elsőfilm közül a legjobbnak járó Arany Kamera-díjat egy belga alkotás, Lukas Dhont Girl című filmje kapta, amelyet az Un Certain Regard elnevezésű válogatásban mutattak be. A film egy 15 éves, fiúnak született lányról szól, akinek az az álma, hogy világhírű balerina legyen. A szexuális identitás keresésén túl a Girl című film története elsősorban egy apa és gyereke közötti példás kapcsolat bemutatására helyezi a hangsúlyt.

A versenykategória díjainak bejelentése előtt Asia Argento színésznő szólalt fel a gálára összegyűlt több mint 3000 ember előtt, és elmondta, hogy 1997-ben, 21 évesen Harvey Weinstein producer Cannes-ban erőszakolta meg. „Ma este is ülnek köztetek olyanok, akiket szintén felelősségre kellene vonni az olyan viselkedésért, ami nem méltó a filmiparhoz. Magatokra ismertek, de ami a legfontosabb, tudjuk, kik vagytok, és többé nem engedjük, hogy megússzátok…” – tette hozzá a színésznő.

(MTI/Variety)Kapcsolódó