Marosvásárhelyen lesz a Legjobb úton „generációs közérzetfilm” erdélyi bemutatója


Holland-magyar koprodukció premierjével és izgalmas magyar Rejtő-filmmel zárul a marosvásárhelyi Filmes találkozások sorozat első évada.

Pénteken este 6 órától az András Lóránt Társulat székhelyén, a Brăila utca 10. szám alatti régi zsinagóga épületében Túri Bálint Márk első nagyjátékfilmjét, a Legjobb útont vetítik. A bő egyórás film mellett a rendező rövid filmjeiből is meg lehet nézni egy válogatást. A vetítés után közönségtalálkozó lesz az alkotó jelenlétében, közölték a szervezők.

A mai harmincasok közérzetét megragadó film főszereplője Nándi, a „wannabe” zenész, aki hét év sikertelen európai vándorlás után hazatér Magyarországra. Átutazóban van, csak addig tervez maradni, amíg meg nem kapja az új-zélandi munkavállalási vízumot. Itthon találkozik anyjával, barátaival, régi emlékekkel, egy új szerelemmel, sőt, váratlanul az apjával is, akit 20 éve nem látott. Kedvenc gyerekkori játékát, Tom Kapitányt is megtalálja és elképzeli az űrhajós mostani küldetését. Mindezek a találkozások tükröket tartanak Nándi elé, rákényszerítve őt, hogy döntésre jusson az életével kapcsolatban.

A színes animációs elemekkel tűzdelt független filmben a főbb szerepeket a hazai kortárs underground zenei élet szereplői alakítják. A film zenéjét a főszerepet is alakító Cservenka Ferenc szerezte, de elhangzik a női főszereplő, Walters Lili zenekara, a több filmzenét (Free Entry, Aranyélet) is jegyző Dorothy’s Legs és a Pávelt alakító Lajkó Bence (Acid Benci, Presszó, tangó, libidó, Plutó) több száma is. Egy utcazenész-cameo erejéig feltűnik Medve Balázs, az X-faktorból ismert Dynamite Dudes egyik tagja is.

Június 13-án, pénteken este 6-tól ugyancsak a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat székelyén Madarász Isti filmrendezővel lehet találkozni, akinek két filmjét, a Fekete múmia átkát, a Rejtő Jenő írásából készített tévéfilmjét, illetve időutazós sci-fijét, a Hurok címűt lehet megtekinteni.

A Fekete múmia átka a Detektív, a cowboy és a légió című kisregényt, Rejtő Jenő egyik kevésbé ismert művét adaptálja: egy fergeteges komédia keretében mutatja be az irodalmi kávéház közegét. Görbe tükröt állítva hívja a nézőt az évszázad legsikeresebb ponyvaregényeinek műhelytitkai közé.

A Hurok története szerint az illegális gyógyszerkészítmények csempészésével foglalkozó Ádám szorult helyzetében hoz egy rossz döntést, ami nem várt, tragikus események láncolatát indítja el és ennek áldozatául esik terhes barátnője is. Azonban mikor már minden veszni látszik, váratlanul új esélyt kap, hogy helyrehozza maga körül a dolgokat. Aztán még egyet. És még egyet…

A Nemzeti Kulturális Alap és a Studium Prospero Alapítvány támogatásával szervezett rendezvényekre a belépés ingyenes. A szervezők partnerei az Édentől keletre filmklub, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, az András Lóránt Társulat és az Aranka György Alapítvány. Kapcsolódó