Öt film maradt ringben a helyi filmek versenyén a TIFF-en


Öt fiatal filmes Kolozsváron készült alkotását válogatta be a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a helyi filmek versenyére. A 100 percnyi válogatást kedd este fél héttől vetítik az Uránia-palotában és még aznap este kihirdetik a zsűri döntését.

A filmek a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia EMTE filmes műhelyeikben készültek. Dokumentumfilm, játékfilm és animáció is van a szelekcióban: Buzási Gyopár-Orsolya Babuka a fűben című, személyes családtörténetet felidéző animációs dokumentumfilmje, Andra Salaoru élőszereplős rövidfilmje, az Emigranții, Serestély Szilárd Poftiți vă rog című, a kolozsvári Mărăști piac környékének utcai árusairól szóló dokumentumfilmje, Sztercey Szabolcs Benedek Your face without a screen című rövidfilmje, amely egy emberi életeket bemutató múzeumban játszódik és Mircea Sorin Albuțiu Gazda című filmje a Duna Delta egyik kis falujában élő lipovánokról.

Ezek közül kettőt díjaz majd a zsűri, azaz Iulia Rugină rendező, Ionuț Mareș filmkritikus, Alex Sterian operatőr és a kolozsvári Ecsetgyár csapata, Cristina Gagiu, Denisa Curte, Cristina Bodnărescu, Oana Hodade és Helga Thies.Kapcsolódó