Összeállt a nők és az erdélyi vizuális kultúra kapcsolatáról szóló konferencia programja


Csütörtökön zajlik a Női alkotók és nőképek a 20. század eleji erdélyi vizuális kultúrában című műhelykonferencia Kolozsváron, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Média Tanszékének szervezésében.

Az előadások az 1900 és 1945 közötti korszakot vizsgálják. Ez az időszak fordulatot hozott a fényképhasználatban: a fényképezőgép ekkor került a műtermekből az amatőrök, a hétköznapi felhasználók kezébe, ezzel szimultán módon számos társadalmi és történeti fordulat is lezajlott a régióban. „Jelenleg éppen annak vagyunk tanúi, hogy eltűnik az 1945 előtti korszakra emlékező generáció, és a korszakról hamarosan csak írásos dokumentumokból tájékozódhatunk” – világít rá a kutatások fontosságára a szervezők közleménye.

A különböző szakterületekről érkező előadók az Erdélyhez köthető, fényképészettel foglalkozó nőkre, illetve a fényképeken megjelenő női alakokra összpontosítanak. A kutatások a fotók látható dimenzióján túl, a képek sajátos működését vizsgálják, azt, ahogyan az optikai kép létrejöttét a mentális képek irányítják egy történetileg változó vizuális kultúrában és társadalmi térben.

A konferencián szó lesz többek között Halász Vilma (1888–1938) munkásságáról, az Országos Széchényi Könyvtár „Erdély-gyűjteményéről”, a kisebbségi nőiség vizuális reprezentációjáról a két világháború közötti erdélyi magyar keresztény sajtóban, a 20. század eleji magyar plakátművészet nőképéről, de a magyar női filmsztárról is eltérő gyártási kontextusokban, Esterházy Ágnes, Törőcsik Mari és Ónodi Eszter példáján át.

A műhelykonferencia minden érdeklődő számára nyitott, a helyszín a Sapientia EMTE kolozsvári, Tordai út 4. szám alatti székhelye. A 17 előadást tartalmazó program itt elérhető.Kapcsolódó