Andra Salaoru és Serestély Szilárd nyert a helyi filmek versenyén a TIFF-en


A kolozsvári filmek versenyét Andra Salaoru Emigranții című rövidfilmje nyerte kedd este a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). Az Ecsetgyár díját Serestély Szilárd vehette át a Poftiți, vă rog! című dokumentumfilmért.

Andra Salaoru 1500 eurós fődíjjal elismert filmje, az Emigranții egy romániai családról szól, ahol az egyik szülő külföldön kénytelen dolgozni.

Az Ecsetgyár munkaközösségéből álló külön zsűri a helyi közösség számára fontos témákat felvető, elkötelezett látásmódért a 300 eurós Arany Ecset-díjat Serestély Szilárd Poftiți, vă rog! című filmjének ítélte oda. A dokumentumfilm a kolozsvári Mărăști piac környékének utcai árusairól szól.

A kolozsvári filmválogatásból az öt döntőst vetítették le kedd este az Uránia moziban, ezek között volt Buzási Gyopár Babuka a fűben című, személyes családtörténetet felidéző animációs dokumentumfilmje, Sztercey Szabolcs Benedek Your face without a screen című rövidfilmje, amely egy emberi életeket bemutató múzeumban játszódik és Mircea Sorin Albuțiu Gazda című filmje a Duna Delta egyik kis falujában élő lipovánokról.Kapcsolódó