Fanny Ardant Kolozsváron: „nem vagyok profi, csak azt játszom el, amit szeretek”


François Truffaut-nak köszönheti, hogy filmszínész lett, dolgozott Alain Resnais-vel, játszott Michelangelo Antonioni utolsó nagyjátékfilmjében, a legtehetségesebb francia színésznők között szerepelt François Ozon 8 nő (8 femmes) című filmjében, egyik kedvence Tarr Béla, rendezői debütjét pedig Sepsiszentgyörgyön forgatta. Ő Fanny Ardant, a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) díszmeghívottja és egyik életműdíjasa.

A 69 éves francia színésznő azzal az arab kendővel érkezett a szombat délelőtti sajtótájékoztatóra, amelyben a TIFF-en is vetített Lola Pater című filmben is megjelenik (r. Nadir Moknèche, 2017). „Politikai állásfoglalás?” – szegezték a kérdést Ardant-nak, aki pont az effajta vélemény-nyilvánítástól tartózkodott az egész sajtótájékoztató alatt. A #MeToo-mozgalomra vonatkozó kérdésre például így válaszolt: „Nem szeretem a pártokat, mozgalmakat, felhívásokat a cselekvésre, nem szeretem azt, ami divatos. Soha nem fogok csatlakozni egy mozgalomhoz sem. Az élet tele van ellentmondásokkal és ennek így kell maradnia.”

Filmben sem az érdekli, ami divatos és népszerű, mondta. A fesztiválok például szerinte azért csodálatosak, mert nem rendelődnek alá a kereskedelem elveinek, nehezen emészthető és kevésbé sikerült filmeket is bemutatnak, mindent egy helyen. Rendezőként nem akar részt venni a mainstream filmiparban: „olyan filmeket készítek, amelyekben hiszek, amelyekre igényt tartok, így nem vagyok divatos, és nehezen találok pénzt a filmjeimre” – magyarázta.

Első rendezését, a Hamu és vér (Cendres et sang, 2009) című filmet francia-román koprodukcióban készítette, és 90 százalékban Romániában, többek közt Sepsiszentgyörgyön forgatta. Az Ismail Kadare albán író regényéből készült forgatókönyvet mindenképp Kelet-Európában szerette volna megvalósítani, majd felfedezte Erdélyt, „az örök tájat, amely régóta létezik és még sokáig létezni fog ebben a formában”.

A filmben több román színész is játszik, köztük a nemrég elhunyt Olga Tudorache. Lenyűgözte a román színésznő ereje, intenzitása, nagy jelleme és ahányszor Bukarestben járt, meglátogatta, emlékezett vissza Fanny Ardant. Felidézte azt is, amikor Tudorache megkérdezte tőle, hogy miért rendez, miért nem elégszik meg azzal, hogy színésznő? Nem tudott válaszolni a kérdésre. „Ha nem tudod, hogy mit miért csinálsz, azt jelenti, hogy bolond vagy” – jött a reakció Olga Tudorachétól.

Az ösztönös döntések azonban végigkísérik Fanny Ardant életét. Mint mondta, színészként úgy választ szerepet, mint egy kutya, akit ösztönei az erdőbe csalnak: „nem tudod, miért mondasz igent, de érzed, hogy minden tetszik. Elismert és kezdő rendezők felkéréseit is elfogadtam. Nem vagyok profi, csak azt játszottam el, amit szeretek. Úgy olvasom a forgatókönyvet, mintha meginnék egy pohár bordói bort, és utána nagyon gyorsan válaszolok igent vagy nemet.”

Fanny Ardant színpadi színésznőként kezdte a pályát, most is úgy gondolja, hogy a színész a színházban teljesedik ki igazán. Azt viszont előnyként említette, hogy a román színészek jellemzően színpadon és filmben is dolgoznak. Franciaországban a ’80-as években nem volt jellemző ez az átjárás a különböző területek között, idézte fel. Hogy filmszínésznő lett, azt François Truffaut-nak köszönheti, aki nyitott ember volt és nem adott mások véleményére. Truffaut egy népszerű tévéfilm miatt figyelt fel Ardant-ra és felkérte egy szerepre a Szomszéd szeretők (La femme d’à côté) című filmjében. Szerelem és közös gyerek is lett a találkozásból, illetve egy újabb film, a Végre vasárnap! (Vivement Dimanche), amit szintén műsorra tűzött a TIFF. 

Filmet csinálni privilégium, ismételte el máshol is hangoztatott véleményét Fanny Ardant. Mint mondta, azokat a rendezőket szereti, akikben „szent tűz”, „energia” ég, akik a filmforgatás egy pillanatát sem mulasztják el élvezni. „Nem szeretem a profikat” – tette hozzá. Saját színészi játékával kapcsolatban is az energia szót használta: „mikor egy jelenetre készülök, két érzés munkál bennem, az élvezet és a düh. Egyik nélkül sem létezik energia.”

A francia díva két filmben látható még a TIFF-en: szombaton a Győzelem moziban 15 órától vetítik a Lola Patert, 17:30-tól pedig a Vivement Dimanche-ot.Kapcsolódó