Magyar filmtervet díjazott a TIFF szakmai fóruma


Nagy Bálint és Lőrincz Nándor Garázsmenet című filmtervét díjazta a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szakmai fóruma, a Transilvania Pitch Stop.

A Garázsmenetben az alkotók egy párkapcsolati drámát ábrázolnak, a filmterv az áldozathibáztatás témájával foglalkozik. A produkció a Magyar Nemzeti Filmalap pályakezdő alkotókat támogató Inkubátor Programjában készül.

A kolozsvári szakmai fórumon elnyert díjjal Nagy Bálint és Lőrincz Sándor megkapta a Chainsaw Europe utómunka-stúdió 25 ezer euró értékű felajánlását.

A filmalap közleménye szerint a Garázsmenet filmterve 9 másik projekttel versenyzett. A Transilvania Pitch Stop zsűrijében Uldis Dimisevskis, a Lett Nemzeti Filmközpont helyettes vezetője, valamint Cedomir Kolar és Nadia Turincev producer értékelte a pályázatokat.

Nagy Bálint és Lőrincz Nándor filmjének forgatása a filmalap 62 millió forintos támogatásával a jövő évben kezdődhet.

A 2015-ben indított Inkubátor Programban eddig 15 elsőfilm kapott támogatást. Köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje májusban volt a cannes-i filmfesztiválon és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját, valamint Csuja László Virágvölgy című road movie-ja, amely meghívást kapott a júliusi Karlovy Vary-i filmfesztiválra – emlékeztetett a filmalap közleménye.

A Transilvania Pitch Stop díjai:

  • Eurimages koprodukciós fejlesztés 20 000 euro értékben – Pavel Vučković: Frost
  • Utómunka-szolgáltatás 25 000 euró értékben a Chainsaw Europe-tól – Nagy Bálint és Lőrincz Nándor: Garázsmenet
  • A Román Országos Filmközpont díja 5000 euró értékben – Anatol Durbală: Santa Barbara

A Transilvania Pitch Stop Workshop díjai:

  • Connecting Cottbus Díj – Cristian Pascariu Octombrie című filmtervével részt vehet a németországi Connecting Cottbus pitching fórumon
  • Villa kult alkotói rezidencia – Mihai Mincan öt napos berlini rezidenciaprogramban vehet részt To the North című filmtervének fejlesztésére

(MTI)Kapcsolódó