Szolnokon tart mesterkurzust Peter Greenaway


A filmes látványtervezők munkásságát és a képzőművészeti témájú filmalkotásokat díjazó Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált októberben rendezik meg Szolnokon, a TISZApART moziban. A fesztivál idei vendégei között ott lesz Peter Greenaway filmrendező is.

A szervezők közleménye szerint filmes látványtervezők munkásságára és a képzőművészeti filmekre, művészportrékra fókuszáló vetítések, sztár-mesterkurzusok, kiállítások, művészeti programok és koncertek szerepelnek a fesztivál programjában.

Peter Greenaway, a festői/képi filmes ábrázolás mestere, a brit mozi nagy hatású rendezője lesz a fesztivál sztárvendége, aki filmes továbbképzés is tart Szolnokon október 19-én. A mesterkurzus nyelve angol, a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak. A mesterkurzust megelőzően a szervezők a résztvevőknek levetítik a rendező A rajzoló szerződése (The Draughtsman’s Contract) című filmjét.

Az 1942-ben született Greenaway kezdetben festőnek készült, ám az európai filmalkotók – Antonioni, Pasolini, Godard, Bergman – filmjeinek hatására érdeklődése korán a filmezés felé fordult és rendezőként vált ismertté. Sajátos filmjeiben sokat foglalkozik a filmes képi ábrázolással, figyelme elsősorban a filmben rejlő vizuális lehetőségek felé irányul. A művész 2014-ben kapta meg a BAFTA-díjat a brit mozi kiemelkedő hatású alakjaként.

Peter Greenaway mellett Allan Starski Oscar-díjas látványtervező, Didier Naert francia látványtervező és Rajk László, a Saul fia látványtervezője is jelen lesz, utóbbi három meghívott a fesztivál nagyjátékfilmes zsűrijének tagja is. A fesztivál képzőművészeti versenyprogramjainak zsűrijét Gaál József képzőművész, M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, filmrendező és Richly Zsolt animációs rendező alkotják.

Október 18-án mesterkurzust tart Allan Starski lengyel származású produkciós designer, aki a Schindler listája (Schindler’s List) című film díszletéért vihette haza az Oscar-díjat. Az előadás előtt a résztvevők megnézhetik A zongorista (The Pianist) című filmet, amelynek látványvilágáért Starski a Francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia César-díját kapta. Október 17-én Rajk László, az Oscar-díjas Saul fia című film látványtervezője tart mesterkurzust. Rajk építészként is dolgozik, és színpadi díszleteket is tervez.

A szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő esemény október 16-án Trauner-konferenciával és kiállítással nyit. Az esemény Marcel Carné francia rendező 1938-ban bemutatott Külvárosi szálloda (Hôtel du Nord) című filmjének vetítésével kezdődik, amelynek látványtervezője Trauner volt. A konferencia díszvendége Didier Naert francia látványtervező, Trauner hagyatékának kezelője. 

A fesztivál ideje alatt a TISZApART Mozi szervezésében tartott filmszakmai mesterkurzusokra filmszakmában dolgozókat, játékfilmes forgatókönyvírókat, rendezőket, producereket, filmes látványtervezőket, filmszakos és képzős egyetemi hallgatókat, képzőművészeket várnak a szervezők. A regisztráció szeptember elején kezdődik, a részletekről a szervezők később tájékoztatják az érdeklődőket.
 Kapcsolódó