Meghalt Kira Muratova filmrendező


83 évesen elhunyt szerdán Odesszában Kira Muratova filmrendező, forgatókönyvíró.

Kira Muratova a mai Moldova Köztársaság területén található Soroca városában született 1934. november 5-én. Még a második világháború kirobbanása előtt Bukarestbe költözött a szüleivel. Moszkvában járt egyetemre, először filológia szakon végzett, majd rendezőként a moszkvai Állami Filmintézetben, Szergej Geraszimov és Tamara Makarova irányítása alatt.

Az „orosz nyelvű filmművészet egyik legbefolyásosabb filmkészítője”, ahogy a The Hollywood Reporter fogalmaz, 1990-ben Ezüst Medve-díjat nyert a Berlinálén a Végelgyengülés (Asztenyicseszkij szindrom) című filmjéért, emellett többször elismerték az „orosz Oscarral”, a Nika-díjjal, díjazta az orosz filmkritikusok céhe, valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) is. 1994-ben tiszteletbeli Arany Leopárdot kapott a locarnói filmfesztiválon. 2017 óta tagja volt az Amerikai Filmakadémiának.

Utolsó filmje a 2012-ben készült Eternal Homecoming (Vecsnoje vozvrascsenye) volt, a szerelmi háromszögről szóló filmet a Római Filmfesztiválon mutatták be.Kapcsolódó