Macskafóbiáját küzdötte le Borbély Alexandra a Spirál főszerepéért


Megkezdődött Felméri Cecília első nagyjátékfilmje, a Spirál forgatása. A kolozsvári rendezőnő Arany Medve-díjas csapattal forgat.

A sződligeti horgásztó szolgál majd a négy évszakon átívelő film helyszínéül, melynek főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas főszereplőnője, Borbély Alexandra, a szintén Arany Medve-díjat nyert Anyai szív (Poziția copilului) című filmből ismert Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna.

A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment gyártásában, a FocusFox közreműködésével, a Magyar Nemzeti Filmalap, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készül, vezető producere az Arany és Ezüst Medve-díjas Muhi András. Felméri Cecília az első erdélyi magyar alkotó, aki a Román Filmközpont támogatásával készíthet mozifilmet.

A Spirál egy thriller elemeket tartalmazó, humorral finoman átszőtt lélektani dráma, melyben egy furcsa háromszögtörténet bontakozik ki egy férfi és két nő között.  A film az emberi kapcsolatokról, konfliktusokról, a változás nehézségeiről és az elengedésről szól. „A Spirál stílusa szerves része a történetmesélésnek, az egyik lényeges téma a stíluson keresztül jut el a nézőhöz: mindenki a maga világában él, mindenki a saját életét éli, sohasem tudhatjuk pontosan, mit érez a másik” – nyilatkozta készülő filmjéről a rendezőnő.

A forgatás hat, őrületes tempójú tavaszi nappal indult, ami alatt az egyetlen gondot talán az okozta, hogy nem keltek ki időre a legyek. A Spirál fontos szereplője Terror cica, akit Halász Árpád idomított. Amíg a macska megtanulta, hogy mikor és merre sündörögjön, a stábnak csöndben kellett maradnia. A film egyik női főszereplője Borbély Alexandra számára különösen nagy kihívást jelentettek a cicás jelenetek, 10 éve tartó macskafóbiájával kellett ugyanis megküzdenie. A szoktató próbák végül sikerrel zárultak, közölték az alkotók.

A film másik női főszereplőjét, Kiss Diána Magdolnát A nagy füzet és a Szelíd teremtés című alkotásokból ismerheti a közönség. A film férfi főszereplője Bogdan Dumitrache, aki 2011-ben legjobb férfi főszereplő díját nyerte a Locarnói Filmfesztiválon a Din dragoste cu cele mai bune intenții című filmmel, a Pororoca című alkotásban nyújtott alakításáért pedig elnyerte a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint a Titanicon és a Moszkvai Filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

A film látványtervezője Cseh Renátó. Az általa megálmodott díszletházat a csíkszeredai Rusu Béla és csapata építette fel. A filmet Réder György fényképezi (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi.

A Spirál forgatása júniusban folytatódik, majd a tervek szerint 9 októberi nap után 2019. februárjában zárul.

(közlemény)



Kapcsolódó