Tegnap megkezdődött a Berlini Filmfesztivál


Az 59. Berlinale Tom Tykwer német rendező The International című filmjével nyílt meg csütörtök este.

berlinale

A Parfüm rendezőjének újabb, politikai krimiként jellemzett filmje Clive Owen és Naomi Watts főszereplésével megdöbbentő brutalitással ábrázolja egy nemzetközi bank bűnös pénzügyi tranzakcióit, a háború, illetve a terrorizmus finanszírozásában vállalt szerepét.

Több mint 6000 benevezett filmből a zsűri 390-et választott ki, amelyeket a február 15-ig tartó rendezvényen bemutatnak. A Berlinale hét fős zsűrijének elnöke az Oscar-díjas brit színésznő, Tilda Swinton. Mihai Chirilov, a kolozsvári TIFF fesztiváligazgatója a FIPRESCI (a filmkritikusok és szakújságírók szövetsége) által összeállított zsűri tagja.

A játékfilmek hivatalos programjában 26 film vesz részt, ebből a fesztivál fődíjáért, az Arany Medvéért 18 alkotás száll harcba, köztük az angol–román–magyar koprodukcióban készült Varga Katalin, amelyben többek között három erdélyi színész, Péter Hilda, Pálffy Tibor és Kántor Melinda szerepel.

renovare

Románia több rövidfilmmel – köztük Gabriel Achim Bric-Brac, és Paul Negoescu Renoválás (Renovare) című munkájával – lesz jelen a fesztiválon. A Fórum szekcióban vetítik Radu Jude A legboldogabb lány a világon (Cea mai fericită fată din lume) című filmjét, és bemutatják Sabina Pop János, hogy megy az építkezés? (Ioane, cum e la construcţii?) című dokumentumfilmjét is.  A berlini román kulturális intézet buliján a Zdob és Zdub együttes lép fel.

Február 6-án, 23 órakor, a berlini Collegium Hungaricum előtt Peter Greenaway rendező és Yonderboi közös előadása nyitja meg a magyar kulturális intézet szervezte, Cinema Total programsorozatot.

A Shooting Stars programra tíz országból érkeznek fiatal színész résztvevők. Köztük van Tóth Orsi, Mundruczó Kornél Delta című filmjének főszereplője is.Kapcsolódó