Bezárás fenyegeti a budapesti artmozikat


A Budapesti Art-mozi Egyesület a Fővárosi Önkormányzathoz fordult anyagi segítségért.

art mozi

A budapesti artmozi hálózat közel 20 éve mutat be európai és magyar filmeket. Az Art-mozi szervezet alelnöke, Balassa Péter közölte az MTI-vel, hogy amennyiben nem kapnak önkormányzati támogatást a művészmozik, 2009-ben három-négy budapesti mozi is bezárásra kényszerülhet.  Ennek okai a csökkenő támogatásban, a növekvő üzemeltetési költségekben és a gazdasági válság miatt várhatóan visszaeső nézőszámban keresendők.

A budapesti artmozi-hálózatnak tavaly 600 000 látogatója volt. Balassa Péter elmondása szerint a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) tavaly összesen 60 millió forinttal támogatta a 13 fővárosi artmozit. „Természetesen nem lehet összehasonlítani az öttermes Művész és az egytermes Bem mozi üzemeltetési költségeit, de ez az összeg 4–5 milliót jelent filmszínházanként egy évben, ami a költségeknek legfeljebb 10 százalékát fedezi”.

Az MMKA negyedévente, részletes elszámolás után utalja a normatív támogatásokat, egy budapesti mozinak termenként legfeljebb egymillió forintot. Ezt a maximumot viszonylag nehéz elérni, mert igen sok feltételhez kötik. Az egyesület azt szeretné, hogy a vidéki önkormányzatok példájára Budapest is támogassa anyagilag a saját területén található artmozikat.Kapcsolódó