Film készül a romániai forradalom 20. évfordulójára


Az 1989-es temesvári eseményekről szóló dokumentumfilm rendezője Szőczi Árpád, a bemutatót pedig 2009. december 15-re tervezik.

forradalom1989

A Drakula árnyéka – A romániai forradalom kitörésének valódi története című filmet kanadainémetmagyar stáb készíti. A film producere, forgatókönyvírója és rendezője a Berlinben dolgozó kanadai újságíró Szőczi Árpád.

Szőczi két évvel ezelőtt, a román kommunista titkosszolgálat, a Securitate irattárának megnyitása után döntött a film elkészítése mellett. 1989 nyarán egy kanadai filmes stáb készített interjút az akkor Temesváron élő református lelkésszel, Tőkés Lászlóval. A felvétel Romániából való kicsempészése és a Magyar Televízió Panoráma című műsorában való sugárzása gyakorlatilag elindította a Tőkés elleni megtorlást, majd a forradalmat.

A rendezői ígéretek szerint a filmből majd kiderül, hogyan kísérték figyelemmel a itthon külföldi ügynökök tevékenységét, hogyan folyt a román titkosügynökök kiképzése, és milyen eszközöket vetett be a titkosrendőrség Tőkés László elhallgattatására.Kapcsolódó