Kiosztották a szlovák–magyar közös rendezésű rövidfilmpályázat, az életREklám díjait


Az eseményt kitalálói és szervezői kifejezetten az elmúlt idők elmérgesedő szomszédi viszonyai ellenében pozicionálták. Arra buzdították a filmverseny résztvevőit, hogy a normális szlovákmagyar együttélésről, illetve általában a másság elfogadásáról beszéljenek.

Két fesztivál, a pozsonyi Azyl és a budapesti BuSho (Budapest Short Film Festival)  szervezői hozták létre a filmversenyt őket pedig a pozsonyi magyar intézet „hozta össze”. Közösen hirdettek pályázatot annak bizonyítására, hogy létezik normális szlovákmagyar viszony. A pályázat címe: Nyitott társadalom vagyunk.

A legjobbak közül jó néhány munka valóban a szlovák–magyar viszonyt állította fókuszba, ám voltak alkotások is, amelyek a homoszexualitással, a cseh–szlovák nyelvi eltávolodással vagy az eutanáziával foglalkoztak.

Az öttagú nemzetközi bírálóbizottság – amelynek tagja volt két magyar filmrendező, Bollók Csaba és M. Tóth Géza is – a fődíjat Borkur Sightorsson Support című, az eutanáziáról szóló egypercesének és Miroslav Remo elhagyott idős emberekről szóló, Ecce Homo című filmjének ítélte. A két fődíjas film alkotói mintegy 1 millió forintnyi értékű eurón osztozhatnak.

Futball Ne hagyd el az agyad! című művével a legjobb animációs filmnek járó különdíjat Patrovics Tamás vehette át, aki a magyar fociszurkolók és a szlovák rendőrök dunaszerdahelyi összecsapását dolgozta föl sajátos, szarkasztikusan kemény stílusban.


A 30 legjobb film budapesti vetítése a Dialektus Fesztivál keretein belül március 7-én, szombaton 17 órakor kezdődik a DocuArt Kocsiszínben, majd a 18:30-tól a Vörösmarty moziban megszervezendő díjkiosztón értékelik a látottakat. A győztes és díjazott munkák megtekinthetők itt.


Címkék

Kapcsolódó