Képregény készült Buñuel filmjéből


Képregény készült Luis Buñuel Föld, kenyér nélkül (Las Hurdes, 1933) című, döbbenetes erejű dokumentumfilmjéből. Az átdolgozást Firmín Solís spanyol író végezte, és a Buñuel a teknősbékák labirintusában címet adta neki.

Az MTI elmondása szerint Solís az Extremadura tartománybeli Las Hurdes meglátogatásakor azt tapasztalta, hogy az a légkör, amelyet Buñuel több mint hét évtizeddel ezelőtt megörökített, még mindig él. A rendező, aki két szürrealista alkotása, az Andalúziai kutya és az Aranykor után évekre a dokumentumfilmezés felé fordult, két hónapig forgatott ezen az isten háta mögötti helyen, abból a pénzből, amit egyik barátja a lottón nyert.

Buñuel a teknősbékák labirintusában

A forgatás rendkívüli nehézségek közepette folyt, a lakosság bizalmatlanul, néha ellenségesen fogadta a stábot, amely a végtelen nyomort akarta megörökíteni. A film borzalmas képeket tár a nézők elé: éhező gyerekeket, akik a patakba mártogatják a kis darab száraz kenyeret, hogy ehetővé tegyék, haldoklókat, akik napokig agonizálnak a sarokban, golyvától deformált nyakú embereket, ablak és kémény nélküli házakat. Buñuel arra akarta ráébreszteni a nézőt, hogy mekkora Las Hurdes nyomorúsága és hogy megrendítse őket, maga is teremtett különös szituációkat. Firmín Solís felfedezte, hogy például azt a jelenetet, amelyben egy kecske lezuhan egy szikláról – miközben a narrátor arról beszél, hogy itt az emberek csak akkor esznek húst, amikor az állat elpusztul – maga Buñuel „rendezte meg” azzal, hogy lelőtték a kecskét. Hitte, hogy a cél szentesíti az eszközt.

Buñuel mindössze öt sort szentelt ennek a filmnek emlékirataiban, Solís egy teljes évig gyűjtötte a dokumentumokat. Nem volt sokkal könnyebb dolga, mint a rendezőnek, őt sem fogadták szívesen, amikor fotókat akart készíteni, így képregényéhez fiktív alakokat kellett teremtenie. A képregény, amely 2008-ban korlátozott számban már megjelent Extremadurában, a helyi önkormányzat kiadásában, egész Spanyolországra kiterjedően március végén kerül forgalomba.Kapcsolódó