On-line petíció a CNC megreformálásáért


Most te is csatlakozhatsz a Cristian Mungiu által indított hadjárathoz!

Cristian Mungiu

Most te is csatlakozhatsz a Cristian Mungiu által indított hadjárathoz, amely a CNC gyökeres átszervezését és lényegében a filmtervek érdembeli osztályozását akarja kivívni.

Mungiu március 4-én hívta fel a figyelmet a filmközpont szabálytalanságaira. Elmondása szerint a kritériumrendszer nem túlzottan nyilvánvaló, és a pénzmennyiségek elbírálása és leosztása világos és konkrét érvek helyett „titkos" kritériumok alapján történik. Miután a rendező utánaszámolt és mélyebben leásott a dolgok mélyére, rájött, hogy ezen kívül olyan furcsa dolgok is történtek, mint például a beadott és lezárt pályázatok utólagos módosítása, további iratok utólagos becsúsztatása, vagy éppen a pályázati pontok törvénytelen feltornázása.

Ide kattintva alá lehet írni a petíciót, valamint el lehet olvasni Mungiu nyílt levelét, melyet a kulturális miniszternek, Theodor Paleologunak címzett néhány hete. Mungiu arra kéri a román kulturális minisztert, Theodor Paleologut, hogy a Román Nemzeti Filmközpont helyett egy független szervezet írja ki ezentúl a filmgyártási pályázatokat.Kapcsolódó