Max von Sydow nyolcvanéves


Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Max von Sydow, Ingmar Bergman egyik legfoglalkoztatottabb színésze.

Max von Szdow a svédországi Lundban született értelmiségi családban. 15 évesen barátaival színjátszó csoportot alakított, Strindberg- és Hjalmar Bergman-darabokat mutattak be. 1948-ban a stockholmi Királyi Drámai Színház színiiskolájába iratkozott be. Először 1949-ben állt felvevőgép elé, egy béresfiút alakított Alf Sjöberg Csak egy anya című filmjében. A diploma megszerzése után több színházban játszott, majd 1960-ban a stockholmi Királyi Drámai Színházhoz szerződött. Színpadi alakításai közül kiemelkedett az Ingmar Bergman rendezte Peer Gynt címszerepe, de több Shakespeare-darabban is nagy sikert aratott.

Max von Sydow fiatalon

Az első kisebb filmszerepek után az igazi áttörést Bergmannak köszönhette, aki rábízta A hetedik pecsét című filmjének egyik főszerepét, a halállal párviadalra kelő keresztes lovag figuráját. Ezt követően csaknem tizenöt éven keresztül Bergman egyik fő színésze lett, játszott többek között a Szűzforrás, az Úrvacsora, a Tükör által homályosan, a Szégyen, a Farkasok órája, a Szenvedély című filmekben.

1965-ben az amerikai George Stevens A világ legszebb története – A Biblia című monumentális bibliai tárgyú filmjében Jézust játszotta, s bár a film bukás volt, a magas, szikár, kemény arcélű, jellegzetes karakterű svéd színész egyértelmű tetszést aratott a közönség és a kritikusok körében is. Hazatérve Jan Troell több filmet is forgatott vele, közülük is kiemelkedik az 1996-os Hamsun, amelyben von Sydow mély drámaisággal idézte meg a kiváló tehetségű, ám politikai útvesztőbe tévedt norvég író alakját.

Max von Sydow napjainkban

Nemzetközi filmes karrierje az 1970-es évek elején indult, leggyakrabban Hollywoodban dolgozott, de feltűnt angol és olasz filmekben is. A rendezők szívesen foglalkoztatták a mély érzésű, zárkózott, belső konfliktusaiban őrlődő, szellemileg kiemelkedő férfi szerepében, ám sokoldalú jellemábrázoló képessége lehetővé tette számára, hogy kalandosabb, akciódúsabb, szórakoztató tömegfilmekben is megállja a helyét. Emlékezetes alakítást nyújtott Az ördögűző, A Keselyű három napja, a Menekülés a győzelembe, a Flash Gordon, a Hannah és nővérei, a Dredd bíró, az Ellenséges vizeken, a Csodás álmok jönnek, a Különvélemény című filmekben. Pályájának különlegessége, hogy a színészeknek ahhoz a szűk köréhez tartozik, akik eljátszották már Jézust (A világ legszebb története – A Biblia) és az ördögöt is (Hasznos holmik).

A nyolcvanas évektől a dán Bille Augusttal több nagysikerű filmet készített: az Oscar-díjra is jelölt Hódító Pellét, a Bergman önéletrajzi forgatókönyvéből készült A legjobb szándékok címűt és a Jeruzsálemet.

Mozgalmas pályájának köszönhetően a világ több pontján élt huzamosabb ideig. Jelenleg második feleségével, Catherine Brelet-vel Párizsban lakik, és 2002-ben megkapta a francia állampolgárságot is – részletezte az MTI.Kapcsolódó