100 000 euró kezdő filmeseknek a CineLABS program keretein belül


A Jászvásári Nemzetközi Filmfesztivál (IIFF) tegnap indította útjára a CineLABS elnevezésű programot, aminek költségvetése több mint 100 000 euró. Ebből a támogatásból 12 szerencsés karriere elején álló filmes fog részesülni – írja a Realitatea.

„A CineLABS keretein belül készült filmek nem fognak bekerülni a versenyfilmek közé, hanem a nagyközönségnek lesznek bemutatva, a forgatókönyveket pedig ugyancsak Jászvásárban mutatják be, hogy a megvalosítás érdekében támogatókra leljenek” – mondta Marius Vlad programigazgató.

IIFF

A 12 filmest május 11-ig fogják kiválasztani a három műhelybe (rendezői, operatőri, forgatókönyvírói) jelentkezett személyek közül. Mindegyik műhelyből négy személyt választanak majd ki, akik kis- és nagyjátékfilmek készítésében fognak részt venni.

Marius Vlad elmondása szerint jelenleg ez a legnagyobb nyereményekkel rendelkező romániai fesztivál, akár a hamburgival is felvehetné a versenyt.

Az IIFF-en fontos pénznyereményeket is kiosztanak. A fesztivál fődíja, az Arany Bölény, 20 000 eurót jelent, és a legjobb filmnek fogják kiosztani. A legjobb nagyjátékfilm 10 000 eurót, a legjobb dokumentumfilm 5000 eurót, a legjobb rövidfilm pedig 3000 eurót és egyéb filmes felszereléseket, kiegészítőket tudhat majd magáénak. Ugyanekkor egyéb különleges díjakat is ki fognak osztani, minden kategóriában. Lesz közönségdíj, valamint életműdíjat is osztanak majd egy nemzetközileg elismert filmes személyiségnek.

Az IIFF szeptember 25. és október 3. között zajlik. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a fesztivál honlapjára.Kapcsolódó