Nem lesz sztrájk Hollywoodban


Előzetes megállapodásra jutottak a hollywoodi filmstúdiók az amerikai televíziós és filmszínészek legnagyobb szakszervezetével az új kollektív szerződésről, véget vetve ezzel kilenc hónapon át tartó keserű vitájuknak és elhárítva egy lehetséges színészsztrájk veszélyét – írja az MTI.

A 120 000 tagot számláló Screen Actors Guild (SAG) szakszervezet és a Mozgókép és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) Los Angelesben pénteken nyilvánosságra hozott közös közleményben jelentette be a megállapodást. Ennek tartalma egyelőre nem ismert. A SAG országos vezetősége tegnap este még megvitatta a kialkudott egyezséget, ám a jóváhagyás után ezt a tagságnak is meg kell erősítenie.

Sztrájkoló hollywoodi tömeg

A három évre szóló új kollektív szerződés a tavaly júniusban lejárt régit hivatott felváltani. Az elmúlt kilenc hónapban a megállapodás egyik fő akadályát az képezte, hogy a szakszervezet nagyobb részesedést követelt a DVD-eladásokból, valamint az interneten és az „új digitális médiumokban″ forgalmazott filmek után.

A munkaügyi vita miatt a hollywoodi filmgyártás az elmúlt hónapokban érezhetően visszaesett. Az amerikai filmes és televíziós műsorgyártást 2007 végén és 2008 elején megbénította a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja, amely 3 milliárd dollárra becsült kárt okozott Los Angeles gazdaságának.Kapcsolódó