Cinefest – hatodszor!


2009. szeptember 11–20. között 6. alkalommal kerül sor Miskolcon a CineFest nemzetközi filmfesztiválra.

A CineFest elindításakor az volt az elsődleges cél, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsenek a 35 éven aluli filmeseknek, nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film és évente egy-egy speciális kategóriában. 2006-ban 1956-ra tekintettek vissza, 2007-ben a romák „kerültek képbe”, tavaly – Nők a képben címmel – a nők, és azt is megtudhatták a nagysikerű Nem elég magyarnak lenni workshopból, hogy többen – mint a stúdióalapító William Fox, Adolph Zukor vagy az Oscar-díjas Emeric Pressburger Európának ebből a részéből, Borsodból indult világhódító útjára.

CineFest 2008

Az első CineFest óta a filmvetítéseket egyéb kiegészítő – nemcsak szakmai – programok is kísérik. A kerekasztal-beszélgetések során filmkritikusok, producerek, rendezők, forgatókönyvírók, szakmai és kormányzati szervezetek képviselői találkoztak, nemegyszer vitáztak egymással. A vetítések és szakmai rendezvények mellett és után a szép számú közönség koncerteken és a híresen jó CineFest-bulikon lazíthatott.

Az elmúlt öt évben a fesztivál fejlődése töretlen volt: a CineFest az egyik legjelentősebb magyarországi filmfesztivállá nőtte ki magát és egyre komolyabb a közép-európai jelentősége is.

Olyan kisjáték-, dokumentum-, kísérleti és animációs filmeket várnak, melyek 2007-ben vagy utána készültek, és a rendező – a film készítésekor – még nem töltötte be 35. életévét. Kivételt csupán a nagyjátékfilmeknél tesznek: ebben a kategóriában a 35 évnél fiatalabb vagy elsőfilmes alkotók nevezhetnek. A nevezés részletei a CineFest weboldalán tekinthetők meg. A nevezési határidő 2009. május 31.Kapcsolódó