Tévéfilm Down-kóros gyerekekkel és profi színészekkel


Elkészült az És a nyolcadik napon című magyar tévéfilm, mely megmutatja, mi mindenen megy keresztül egy sérült gyermeket nevelő család. Ilyen film nem készült még a világon: négy Down-kóros kisgyerek játszik együtt profi színészekkel.

A film megmutatja, mi mindenen megy keresztül egy sérült gyermeket nevelő család. Ilyen film nem készült még a világon: négy Down-kóros kisgyerek játszik benne együtt profi színészekkel, s játékuk egybeolvad tanult kollégáik játékával.

Az alkotók célja, hogy filmjük minden iskola könyvtárában ott legyen, és osztályfőnöki órák témájaként szolgáljon, hogy a diákok megtanulják: más képességekkel született gyerekeknek is lehet életteret adni, és meg is állják a helyüket. A művet ezenkívül különböző fesztiválokra is szeretnék eljuttatni, ahogy azt is el szeretnék érni, hogy több külföldi televízió is műsorára tűzze.

Az És a nyolcadik napon az azonos című, a Thália Színházban nagy sikerrel játszott színdarab adaptációja. Hősei: Mam (41 éves, egyedülálló nő), Titi (a kisfia), Mam édesanyja (Anya, 61 éves), Mam 43 éves barátnője (Barátnő) és Titi édesapja.

És a nyolcadik napon

Az eredeti darabban Mam egy diplomamunkát készítő ismerős kérdéseire válaszolva mesél életéről, Down-szindrómával született gyermekének neveléséről, fejlődéséről, elfogadásáról, környezetének reakcióiról. A forgatókönyv megbontja ezt a narratív szerkezetet, és váltott idősíkokat használva mondja el Mam és Titi történetét. A film egy Down-kóros gyermeket nevelő anya életén és a karakterek jellemfejlődésén keresztül az önismeret, az önelfogadás és a mások iránti tolerancia fontosságára világít rá.

A film szerepeit Szalay Kriszta, Orosz Helga, Martin Márta, Cserna Antal, Hunyadkürti István, Szabó Sipos Barnabás, Lux Ádám, Tarkó Bence, G. Bíró Balázs és Kiss Botond formálják meg, a filmet pedig Pajer Róbert rendezte.Kapcsolódó