TIFF 2009 sztárvendégek: Claudia Cardinale és Florin Piersic


A híres olasz színésznő, Claudia Cardinale, és a románok minden idők legkedveltebb színésze, Florin Piersic lesznek az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál díszmeghívottai. Június 6-án, a TIFF zárógáláján a két színészt életműdíjban részesítik.

Claudia Cardinale

Claudia Cardinale Tunéziában született 70 évvel ezelőtt, szicíliai családba. Gyerekkorában felfedező, majd tanárnő szeretett volna lenni, ám a sors úgy hozta, hogy színésznő lett belőle, amikor az iskolapadban ülve felajánlottak neki egy szerepet egy dokumentumfilmben.

1957-ben elnyerte az olasz nagykövetség által kiadott, a „Legszebb tunéziai olasz” címet, amin a színésznő a mai napig jól szórakozik, ugyanis akkoriban még olaszul sem tudott. A címmel egy velencei kirándulás is járt nyereményképp – ekkor figyelt fel rá a filmipar.

1958-ban debütált Omar Sharif oldalán, a 60-as években pedig az olasz és európai filmek jellegzetes arcává vált, és olyan filmekben játszott, mint a Rocco és fivérei (1960), 8 és 1/2 (1963), A párduc (1963), A Rózsaszín párduc (1964), Szerencsevadászok (1966), Volt egyszer egy Vadnyugat (1968).

Florin Piersic

A TIFF másik díszvendége, Florin Piersic ugyanabban az évben (1958) debütált, mint Claudia Cardinale, a Ciulinii Bărăganului című alkotásban. További filmjei De-aş fi Harap Alb, S-a furat o bombă, Pasi spre lună és Rămăşagul (ezek mind Ion Popescu-Gopo rendezésében). A Gopo-filmeken kívül más történelmi filmekben (Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare), kalandfilmekben (Fraţii Jderi) és vígjátékokban is egyformán intenzíven játszott.

A TIFF alkalmával Florin Piersic visszatér szülővárosába, Kolozsvárra, ahol majd Claudia Cardinaléval egyszerre veheti át életműdíját.Kapcsolódó