Balázs Béla esszépályázati felhívás


A DocuArt Filmművészeti Központ esszépályázatot hirdet Balázs Béla születésének 125., halálának pedig 60. évfordulója alkalmából, melynek témája az alkotó-teoretikus irodalmi, filozófiai és filmes munkássága.

A kiírók a pályázattal Balázs Bélára emlékeznek, aki 1919-ben íróként, költőként hagyta el az országot, majd huszonöt emigrációban töltött év után nemzetközi hírű filmtudósként, esztétaként tért haza. Főműveként ismert filmesztétikai írása A látható ember világszerte alapvető tananyag. Mozgalmas élettörténete, szerteágazó életműve azonban mind a mai napig feldolgozásra vár.

Balázs Béla

A pályázatokat Bottlik Virágnak címezve a docuart@docuart.hu címre várják a pályázó nevével és elérhetőségével minimum 10 000, maximum 20 000 karakter terjedelemben. A pályázati anyagokat augusztus 19-ig fogadják el.

Az esszéket két kategóriában várják:

  • Balázs Béla filmes munkássága
  • Balázs Béla irodalmi, filozófiai munkássága

Az esszépályázat eredményét a szeptemberi Balázs Béla megemlékezésen hirdetik ki, melyre minden pályázót meghívnak. A két kategória legjobbjai összesen 50 000 forintnyi pénz- és könyvjutalomban részesülnek.Kapcsolódó