„Őrkutyával” szorítanák sarokba az on-line kalózkodást „Őrkutyával” szorítanák sarokba az on-line kalózkodást

„Őrkutyával” szorítanák sarokba az on-line kalózkodást

A héten közzétett „Digital Britain-jelentés” értelmében az Egyesült Királyság „média-házőrzőjét”, az Ofcomot és az internetszolgáltatókat jövőre arra kötelezik, hogy 70 százalékkal csökkentsék az online kalózkodás mértékét. A döntést az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) üdvözli, és hazai bevezetését szorgalmazza – tájékoztatott a kultúra.hu.

A jelentést, melynek elkészítését Stephen Carter kommunikációs miniszter vezette, olyan jogi eszközök bevezetését javasolja, melyek az internetszolgáltatókhoz képest a jelenleginél nagyobb hatalommal ruháznák fel az Ofcomot. A javaslat értelmében az internetes cégek a jövőben kötelesek figyelmezető tartalmú üzenetet küldeni jogsértést elkövető ügyfeleiknek, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy a felhasználó magatartása törvénybe ütközik, ismételt jogsértés esetén pedig jogukban áll az illető felhasználó adatait továbbítani a jogtulajdonos felé, aki ezt követően akár polgári pert is indíthat majd.

Ha a célt, hogy 70 százalékkal csökkentsék a kalózkodás mértékét, egy éven belül nem érik el, a „házőrző” számára megengedett lesz, hogy használja speciális jogosítványait. Ennek értelmében akár olyan technikai lépéseket is foganatosíthat az ismételten jogsértést elkövető felhasználókkal szemben, mint a site-okhoz való hozzáférés letiltása, vagy a sávszélesség korlátozása, aminek hatására jelentősen lassul a felhasználó internetszolgáltatásának sebessége, illetve megszűrheti az átmenő tartalmakat is.

A jelentés megfogalmazta, hogy a kutatások értelmében a legtöbb ember felhagyna a jogsértő fájlcseréléssel, amennyiben figyelmeztető üzeneteket kapnának, és a fenti lépéseket csak abban az esetben alkalmaznák, ha egy felhasználó a figyelmeztetés ellenére is folytatná az illegális letöltéseket.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat