„Hazalátogat” egy kolozsvári fotós cég archívuma a Filmtettfeszt alatt


Erdély kolozsvári szemmel. Szabó Dénes és a Fotofilm válogatott képei az OSZK gyűjteményéből címmel nyílik kiállítás Kolozsváron a 18. Filmtettfeszt keretében. A főleg városképeket és tájképeket bemutató tárlat a két világháború közötti Erdélyt idézi meg, több olyan rögzített pillanattal, amely már csak emlék, a valóságban soha többé nem látható.

A budapesti Országos Széchényi Könyvtár 1982-ben vásárolta meg azt a több ezer üveg- és cellulóznegatívot, amelyről a feldolgozás során kiderült, hogy együvé tartoznak: a hajdan Kolozsváron működő Fotofilm cég és Szabó Dénes archívumának egy részét alkotják.

A mintegy 3200 negatív döntő része városkép, tájkép, s a cég képeslap-kiadói tevékenységéhez kapcsolódik. Egyedi felvételek, és már feliratozott, sokszorosításra előkészített képeslap-negatívok egyaránt szép számban vannak a kollekcióban. Az 1930-as és 1940-es évek elejének erdélyi városai, fontosabb épületei, falvai, természeti szépségei mutatkoznak meg.

Emellett műtermi fotók, családi, társadalmi események felvételei is felidézik a mai szemlélőnek a nyolc évtizeddel ezelőtti látványt és hangulatot.

Ebből az anyagból mutat be válogatást az Országos Széchényi Könyvtár Fényképtára, az Erdélyi Audiovizuális Archívum, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Filmtett. A kiállítás október 4-én, csütörtökön délután 17 órakor nyílik meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tordai úti épületében, és október 17-ig látogatható.

A kurátor, Csillag Katalin művészettörténész szakmai tárlatvezetést tart az érdeklődőknek, október 6-án, szombaton, délután 4 órától.

A 18. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle október 3. és 7. között zajlik 14 településen. A teljes program itt olvasható.Kapcsolódó