Ők nyerték a 4. Filmgalopp díjait


Egy kegyes hazugság története és egy nem mindennapi múzeumról szóló kisjátékfilm nyerte a 4. Filmgalopp megosztott fődíját. A vasárnap délutáni díjátadón ismertették a Filmtett kritikaíró versenyének nyerteseit is.

A 4. Filmgaloppon nyolc fiatal erdélyi alkotó kisjátékfilmje versenyzett, ezekre szombat éjfélig online szavazhatott a Filmtettfeszt közönsége is. A legtöbb, 385 like-ot Incze Kata Small Talk című filmje kapta, így ezé az alkotásé lett a közönségdíj a Nobila Casa által felajánlott 1000 lejes pénzjutalom kíséretében. Főszereplője, Sára egy virágüzletben dolgozik éjjeli váltásban. Kliensei visszatérő alakok, fura éjszakai figurák, környezete pedig kellemes magány, egészen addig, amíg meg nem jelenik egy fiú madárjelmezben, aki megtöri a rutint és mesélés helyett kérdezni kezd.

A Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendezőből, Pápai Zsolt filmesztétából és Osváth Gábor producerből álló szakmai zsűri Moldovai Katalin Ahogy eddig és Sztercey Szabolcs Benedek Your Face Without The Screen című alkotásainak ítélte oda a megosztott fődíjat és az NMHH Médiatanácsa által felajánlott 1 000 000 forintos pénzjutalmat.

Your Face Without The Screen

Az Ahogy eddig összes szereplője – középpontban az idős és nagyothalló Margittal és lányával, Judittal – egy reményt adó kegyes hazugság részese lesz. A Your Face Without The Screen című filmben pedig egy csoport meglátogat egy kiállítást, ahol látszólagos előadások formájában emberi életek vannak kiállítva.

Ahogy eddig

A nyolc versenyfilm mindegyike értékes, de a döntés ezzel együtt nem volt nagyon nehéz, a zsűri tagjai nem folytattak késhegyre menő vitákat, árulta el a díjátadón Pápai Zsolt. Mindkét nyertes film a kudarcról, a veszteségről szól, felemelő hangnemben, az egyik klasszicizálóbban, a második formabontóbban.

A Filmtett 35 év alatti erdélyi fiataloknak meghirdetett kritikaíró versenyének díjazottaira is vasárnap délután derült fény. A zsűri különdíjban részesítette Kecskés Tamás Hunort, a fődíjat pedig Farkas Boglárka kapta.Kapcsolódó