Rendhagyó közönségtalálkozó kíséri az Örök tél kolozsvári vetítését


Nyolc erdélyi helyszínen vetítik a 18. Filmtettfeszt alatt Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró új közös filmjét, az Örök tél című történelmi drámát. Kolozsváron közönségtalálkozó is lesz az alkotók és a Gulág-kiállítást szervező dr. Murádin János Kristóf történész, egyetemi adjunktus részvételével.

A Szovjetunióba deportált magyar állampolgároknak emléket állító film kolozsvári vetítése október 4-én, csütörtökön lesz a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Hunyadi Mátyás dísztermében. Ugyanebben az épületben (Tordai út 4. sz.) látható 2016 októbere óta a szovjet fogság emléktárgyaiból álló állandó kiállítás. A tárlaton a munkatáborokhoz kapcsolódó étkezési készletek, munkaeszközök, levelek és tábori levelezőlapok, fényképek, dokumentumok és emlékiratok szerepelnek, ezeket Kolozsvárról, Székelyföldről és Magyarországról gyűjtötték össze.

A berni követ és a Félvilág után Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró a Gulág Emlékbizottság támogatásával készített új filmet. Az Örök tél című film 1944 decemberében játszódik, amikor orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony – akinek férje a fronton harcol – kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A svábokat háborús bűnösként kezelik, őket okolják a német katonák által elkövetett borzalmakért. A táborban, a bányában embertelenek a körülmények, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik egy fogolytársának, a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak, aki megmenti az életét. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?

Örök tél

Az Örök tél szereplői Gera Martina, Csányi Sándor, Döbrösi Laura, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska, Kurta Niké, Orosz Ákos, Für Anikó és Gáspár Tibor. A film producere Lajos Tamás, forgatókönyvét Szász Attila és Köbli Norbert írták, az operatőr Nagy András, a vágó Hargitai László, a zeneszerző Parádi Gergely volt.

A 18. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle október 3. és 7. között zajlik 14 településen. A teljes program itt olvasható.Kapcsolódó