Sára Sándor kapja a Sárga Csikó-díjat


A Filmtettfeszt életműdíját, a Sárga Csikó díjat Sára Sándor filmrendező, operatőr kapja gazdag filmográfiája és különleges alkotói egyénisége mellett a Duna Televízó, a Duna Műhely, a Dunatáj Alapítvány és a Dunaversitas alapításában felvállalt szerepe miatt.

Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az elismerést évente adják át egy-egy olyan személyiségnek, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

A díj mellé járó csikó-trófeát a nagyváradi Jankó Szép Noémi tervezte, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által támogatott szobrocskához 1 millió forintos pénzjutalom társul az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Programjának felajánlásából.

Sárga Csikó Díj

Sára Sándor tiszteletére 80 huszár című filmjét vetíti a Filmtettfeszt a kolozsvári Győzelem moziban, a vasárnap 14:30-kor kezdődő díjátadó után.

80 huszár

A történet 1848-ban játszódik. Európa forrong. A Lengyelországban állomásozó, osztrák kötelékhez tartozó magyar huszárok egy csoportja a szabadságharc kitörésének hírére hazaindul. A szökevények útja ezer veszéllyel teli, harcot kell vívniuk a természettel, az út nehézségeivel, az őket üldöző osztrák hadsereggel és saját felőrlődő idegeikkel. A vetítésre a belépés ingyenes.Kapcsolódó