14 újabb pályázatot támogat az NFI


A Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága 14 pályázat támogatásáról döntött; a megítélt támogatásokból részesül többek közt egy román-magyar-belga koprodukció is.

A román-magyar-belga koprodukcióban készülő, A szolga című film gyártására 54,9 millió forint támogatást kap. Marian Crisan 1944-ben játszódó új filmje egy kamasz fiú és egy sebesült amerikai pilóta véletlen találkozásának története lesz, akik közös nyelv híján a tekintetükkel kommunikálnak egymással vándorlásuk során a vadonban. A végtelen hegyekben játszódó film operatőre Szecsanov Martin lesz, a szeptemberre tervezett romániai forgatáson 40 fős magyar kameracsapat fog dolgozni, majd a film képi és hangi utómunkája Magyarországon készül. A szolga a Focusfox koprodukciójában készül, magyar producere Muhi András, tervezett bemutatója 2021 vége. 

Az Eltörölni Frankot című történelmi filmdráma gyártását 434 millió forinttal támogatja a Filmszakmai Döntőbizottság. Fabricius Gábor első mozifilmjének főhőse Frank, 1983-ban a vasfüggöny mögött egy underground zenekar karizmatikus frontembere, aki nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit próbálják elhallgattatni – súlyos trip veszi kezdetét, amely a társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ. Az Eltörölni Frankot forgatókönyve, mely elsőként állítja a középpontba a politikai pszichiátria intézményét, a közelmúltban széleskörű nemzetközi elismerésekben részesült, rangos díjjakkal jutalmazták, többek között Karlovy Varyban, részt vett a tallinni és a szarajevói filmfesztiválok szakmai fórumain. A készülő film producere Dér Tamás, operatőre Dobos Tamás, vágója Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Szűcs Edit felel, a rendező konzulense Gazdag Gyula. A hat hetes forgatás a tervek szerint júliusban kezdődik.  

Tolvaly Ferenc, az El Camino rendezőjének új zarándokfilmje, a Szent Ignác útja négy különböző országból származó ember önismereti útját mutatja be. Lelki vezetőjük a dokumentumfilm főszereplője, José Luis Iriberri a spanyol jezsuita egyben a nézők lélek-útikalauza is, aki Szent Ignác alteregójaként irányítja a zarándokokat. Saját élményként adja elő a rendalapító 500 évvel ezelőtti tapasztalatait a 640 kilométeres úton, a baszk-földi Loyolától a katalán Manresáig. A Szent Ignác útja című alkotás a Nemzeti Filmintézet 53,5 millió forintos támogatásával készül Tolvaly Ferenc és Balázs Zsuzsa forgatókönyve alapján a Cameofilm gyártásában Csáky Attila producer vezetésével. A film operatőre Dénes Zoltán és Balogh Gábor lesz, a tervezett bemutató 2021 májusa.  

A Filmszakmai Döntőbizottság Fazekas Csaba, dr. Kollarik Tamás – dr. Takó Sándor, Köbli Norbert, Vranik Roland – Szabó Iván és Surányi András forgatókönyveinek fejlesztését is támogatta, valamint az ELTE filmes osztálya diplomafilmjeinek gyártását és a Szinkronünnep 2020, a Filmtett Workshop, a Magyar Speciális Független Filmszemle, a BUSHO és az Alexander Trauner ART/Film Fesztivál rendezvényeket.  

Az NFI a korábban megítélt támogatások kifizetésének átütemezésével is segíti a mozgóképszakmát. Az átütemezéseknek köszönhetően a produkciók most felkészülhetnek a veszélyhelyzet feloldását követő időszakra, hogy akkor minél hamarabb, minél több film forgatása

(Az NFI közleménye)


Címkék

Kapcsolódó