150 millió euró támogatást kap a román filmipar


A román kormány meghosszabbította a jelenlegi filmfinanszírozási időszakot (2020 helyett 2023-ban zárul), a pályázható költségvetést pedig 150 millió euróval egészítette ki – jelentette be Virgil Popescu gazdasági miniszter ma délelőtt.

A filmipar számára elkülönített alaphoz így 1,2 milliárd lej (kb. 250 millió euró) összértékben lehet pályázni gyártástámogatásért a 2018 és 2023 közötti, illetve állami hitelért a 2018 és 2025 közötti időszakban. A pályázatok elbírálása a benyújtás sorrendjében fog történni. Vissza nem térítendő támogatás a produkció költségvetésének max. 35%-ára, egy-egy filmprodukció előkészítéséhez vagy forgatásához szükséges technikai felszerelés megvásárlásra, bérlésre, különböző javak előállítására, szolgáltatások árának vagy honoráriumoknak a kifizetésére igényelhető. Kizáró feltétel, hogy a projekt teljes költségvetésének legalább 20%-át Románia területén költsék el.

A 35%-on túl további 10%-os támogatás igényelhető, ha a projektnek turisztikai jelentősége is van: valamely tájegységre vagy városra, a román nyelvre, a helyi hagyományokra, kultúrára, művészetre összpontosít, és mindezek explicit módon ábrázolva is vannak a kész filmben.

A miniszter szerint ezáltal új munkahelyek jönnek létre és sikerül új befektetőket is bevonzani a következő három évben, ráadásul „híres filmproducerek és színészek forgathatnak az országban és promótálhatják Romániát és a mi turisztikai célpontjainkat a filmes produkciók révén” – fogalmaz közösségi oldalán Virgil Popescu.

 Kapcsolódó