18 film versenyez idén a Berlinale „medvéiért” 18 film versenyez idén a Berlinale „medvéiért”

18 film versenyez idén a Berlinale „medvéiért”

A 18 film 15 különböző országot képvisel, egy híján mind nemzetközi premierként indulnak a berlini fesztivál versenyében, és hetet közülük nő rendezett.

Versenybe került többek közt a francia Claire Denis Avec amour et acharnement (Both Sides of the Blade) című új filmje, amelynek főszerepét Juliette Binoche játssza Ulrich Seidl osztrák–francia–német koprodukcióban készült Riminije, Paolo Taviani Leonora addio című Pirandello-novellafeldolgozása, valamint a szintén veterán François Ozon Peter von Kant című színmű-adaptációja Isabelle Adjanival és Hanna Schygullával a főbb szerepekben.

A szervezők a versenyválogatással együtt ma a Találkozások (Encounters) és a Berlinale Special programját is elárulták. Előbbi szintén csupa premierfilmet foglal magába, szám szerint 15-öt, jórészüket már befutott alkotó – Bertrand Bonello, Ruth Beckermann, Mitra Farahani, Sho Miyake, Arnaud des Pallières, Gastón Solnicki, Peter Strickland, Syllas Tsoumerkas – jegyzi: „Minden film beszélgetésre hívja nemcsak a közönséget, hanem más filmeket is. [...] párbeszédek két öreg művész vagy múlt és jelen korok között. Van beszélgetés jelnyelven, és van különleges kapcsolat a »normális életből« kizárt két ember között. Belső kommunikáció ikrek között és metakommunikáció könyv és száz évvel későbbi olvasója között. Helyi dialektus tulajdonos és alkalmazottak között, igazság és hazugságok dichotómiája.”

A fesztivál 15 további filmet – köztük hat dokumentarista alkotást és két kisjátékfilmet – mutat be a Berlinale Special gálavetítésein, az alkotók jelenlétében. A fikciós alkotások többnyire zsánerfilmek, horrortól musicalig, fantasytől gengszterfilmig, és bár inkább drámai történeteket mesélnek el, mindegyikben „van egy kis fény, irónia vagy komikus elem” – összegzi a fesztivál honlapja, ahol mindhárom említett filmlista elérhető.

(Borítóképen Charlotte Gainsbourg a Les passagers de la nuit című Mikhaël Hers-versenyfilmben.)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat