2021-ben is felajánlhatod a jövedelemadód egy részét a Filmtettnek!


Kedves erdélyi (romániai) olvasónk! Mint bizonyára tudod, rendelkezhet(sz) jövedelemadód néhány százalékáról, mi pedig megkérünk szépen erre. Idén is választhat(sz): a vicces indoklást kéred, vagy a komolyat?

A komoly: 3,5% a Filmtettnek

Bizonyára tudja, hogy felajánlhatja adója egy részét különböző nonprofit szervezeteknek – lehet, hogy már meg is tette akár idén, akár korábban. Akár először, akár sokadik alkalommal ajándékozná nekünk ezt az összeget, mi nagyon megköszönnénk, hiszen a Filmtett továbbra is (immár több mint húsz éve) javarészt állami támogatásokból, néha teljesen kiszámíthatatlan eredményességű pályázatokból működik.

Ebből a pénzből egyrészt továbbra is legfontosabb alaptevékenységünket folytatnánk: a Filmtett – Erdélyi Filmes Portál megjelenését, napi frissítését hírekkel, film- és sorozatkritikákkal, filmtörténeti és -esztétikai tanulmányokkal, rendezőportrékkal, filmes könyvek recenziójával, toplistákkal és sok mással. Ráadásul az idei év végére ráncfelvarrással is készülünk. Másik két kiemelt fontosságú tevékenységünk a nyári alkotótáborunk (a Filmtett Workshop) megszervezése, ahol erdélyi és magyarországi kezdők és középhaladók készíthetnek kisjátékfilmeket a szakma legelismertebb képviselőinek irányításával (a tavaly a koronavírus-helyzet miatt elmaradt, idén úgy tűnik, hogy ismét megszervezhetjük); illetve az őszi Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle, amely alatt immár huszonegyedik éve tizenöt erdélyi városban mutatunk be friss magyar filmeket ingyen és amely lehetőséget biztosít fiatal erdélyi alkotók filmjeinek versengésére is a Filmgalopp által.

Ha ezek közül bármelyiket (vagy mindegyiket) hasznosnak találja, netán napi, vagy akár heti rendszerességgel olvas Filmtettet, hozzájárulhat adója töredékének felénk irányításával ahhoz, hogy továbbra is működhessünk egyetlen erdélyi filmes lapként. Ehhez két lehetősége van: az egyszerűbb az, hogy az ide kattintva található oldalon online tölti ki a nyilatkozatot, majd aláírva elküldi nekünk (filmtett@filmtett.ro), vagy pedig az ide kattintva található pdf-űrlapot kitölti, és aláírva, beszkennelve átküldi nekünk május 25-ig.

Köszönjük szépen, jó olvasgatást és filmnézést kívánunk!


A vicces: Adod az adód?

Mit akarnak ezek már megint, jesszusom? A kicsi pénz még kisebb töredékét. Te is tudod, hogy jobb helyen lesz nálunk, mert máskülönben egyszerűen evaporálódik a katasztrofális állami bürokrácia bugyraiban. Aztán bottal ütheted a nyomát. Mi legalább tényleg arra fordítjuk, amire kérjük: a Filmtett fenntartására.

Hiszen te is szereted reggelente megnyitni (fészbukról instagramról, meló helyett mellett) egy kávécska szürcsölése közben a friss híreket, film- és sorozatkritikákat, filmtörténeti és -esztétikai tanulmányokat, rendezőportrékat, filmes könyvek recenziót, toplistákat és sok mást. Máskülönben honnan tudnád, hogy mire kattints a sztrímingen? De lehet, hogy beültél már egy ingyenes vetítésre a tizenöt erdélyi város valamelyikében a Filmtettfeszt alatt és bóbiskoltál egy agyondíjazott magyar filmen vagy felröhögtél egy romantikus vígjátékon, amin nem szabadott volna, hiszen te is sznob vagy, aki nem néz romantikus vígjátékot, pláne magyart. Vagy elképedve nézted, hogy mire képesek ezek a mai fiatalok, akik a Filmtett-táborban tanultak filmkészítést a szakma nagyjaitól. Igen, ezeket mind csináljuk, nap mint nap, hónapról hónapra, még a korona alatt is (a tábor tavaly elmaradt miatta, de úgy néz ki, idén összejön), és sokszor nem egyszerű ezt a sokmindent (s emellett könyvkiadást, filmforgalmazást) tető alá hozni a néha teljesen random állami támogatásokból, kaotikus kritériumrendszerű pályázatokból.

Szóval ha az egyébként is levont adódat nekünk adnád az elpazarlás helyett, akkor két opciód van: az egyszerűbb az, hogy mindenféle cécót nélkülözve ide kattintasz és kitöltöd az adataiddal online, aláírod és továbbküldöd nekünk (filmtett@filmtett.ro), a másik meg az, hogy az ide kattintva található pdf-űrlapot le-, majd kitöltöd, majd aláírva és beszkennelve átküldöd nekünk május 25-ig. Postázhatod magad is, de minek állj sorba, pláne most, amikor maszkkal kell?

Nagyon szépen köszönjük, jó olvasgatást és filmnézést kívánunk!


Címkék

Kapcsolódó