35 év után megszűnik a hiroshimai animációsfilm-fesztivál


A világ egyik legrégebbi, animációs filmeket versenyeztető fesztiválját átszervezi fő szponzora, Hiroshima város önkormányzata – nyilatkozta egy helyi lapnak adott interjúban a 75 éves Sayoko Kinoshita, aki 1985-ben férjével Renzo Kinoshitával együtt alapította, majd férje halála után egyedül vezette a fesztivált.

Hiroshima önkormányzata tavaly ősszel jelentette be, hogy átszervezi a fesztivált, ami „derült égből villámcsapásként” érte Kinoshitát – adta hírül a CartoonBrew.com. A japán lap megszólaltatta a másik oldalt is, eszerint bár „a fesztivált az animációs világ nagyra értékeli, az átlag állampolgár számára nem a legmegközelíthetőbb esemény”. A városban nincs nagyobb lélegzetű zenés profilú esemény, és az önkormányzat úgy véli, „ha a zenét a médiaművészetekkel kombinálják, valami olyasmit hozhatnak létre, amiben az állampolgárok könnyebben részt tudnak venni”.

Megőriznék a fesztivál rövid animációs megmérettetését, és kiegészítenék azt egy egészestés animációkat bemutató versenyprogrammal. Emellett, a zenén és az animációs filmen kívül a mangaművészetet és az élőszereplős filmeket is összekapcsolnák az átalakított fesztiválon, amelynek célja felrázni a helyi gazdaságot, fellendíteni a turizmust és olyan programmal előállni, ami általában vonzza az átlagembereket és főleg a fiatalokat.

A fesztivál szervezőit a tervek szerint bevonják az új rendezvény kitalálásába, de az interjú szerint Kinoshita nem bízik a kezdeményezőkben: „Elejétől fogva voltak olyanok, akik panaszkodtak, hogy a helyi gazdaság keveset nyer a fesztiválból. Könyörögtem nekik, hogy legyenek büszkébbek egy olyan rendezvényre, ahova a világ minden szegletéből gyűlnek össze eredeti alkotások.”

A CartoonBrew szerint a hiroshimai fesztivál utóbbi kiadásai 150 millió jüanos (1,43 millió dollár értékű) költségvetésből gazdálkodtak, ebből a helyi önkormányzat valamivel kevesebb mint 70 millió jüant biztosított. A fesztivál minden kiadása 30 000 körüli nézőszámmal zárult. Idei – mint kiderült, utolsó – kiadását augusztus 20. és 24. között szervezték volna meg, de a világjárvány miatt végül lemondtak róla, a zsűri online díjazta a versenybe küldött rövidfilmeket.

Az átszervezett fesztivál 2022 augusztusában fog bemutatkozni, abban az időszakban, amikor a Hiroshimai Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál zajlott volna.Kapcsolódó