8 és fél milliárdért kelt el az MGM


Mégsem puszta pletyka és spekuláció: az Amazon valóban a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió felvásárlásáról tárgyalt, és nyélbe is ütötte az üzletet. Hollywood aranykorának egyik stúdióóriása 8,45 milliárd dollárért cserébe lett a korábban főképp televíziós tartalmakkal foglalkozó Amazoné.

Az Amazon Studios szeretné megőrizni és katalogizálni a három kisebb stúdió fúziója révén 1924-ben létrejött Metro-Goldwyn-Mayer örökségét, ugyanakkor saját előfizetőinek szélesebb elérhetőséget szeretne biztosítani a már létező filmalkotásokhoz – írja a Variety az Amazon képviselőinek a nyilatkozatára hivatkozva.

Az MGM bekebelezésével az Amazon több mint 4000 filmmel és 17 000 tévéshow-val – köztük pl. a Rózsaszín párduc sorozattal, a Rocky-filmekkel és a 007-es összes kalandjával, tévés oldalon pedig A szolgálólány meséjével vagy a Fargóval  – bővítheti a katalógusát. Az MGM-nél készült alkotások összesen több mint 180 Oscar-díjat és 100 Emmyt nyertek. A stúdiónak nagyjából 800 alkalmazottja van.

Az MGM felvásárlása az Amazon második legnagyobb üzlete (tavaly 13,7 milliárd dollárért megvette a Whole Foodsot), és bár a feleknek sikerült megegyezniük (átvették pl. a stúdió adósságait is), a folyamat 2021 végén zárulhat le. Kapcsolódó