A 20. TIFF számokban


Több mint 93 000-en váltottak jegyet a hétvégén zárult Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál valamelyik filmvetítésére. Ha ehhez hozzáadjuk az ingyenes mesterkurzusok és szakmai találkozók résztvevőit, a közönség száma 100 000 fölé kerekedik Románia legnagyobb filmfesztiváljának idei kiadásán.

A közönség egyértelmű kedvence – nemcsak a leadott szavazatok, hanem a nézőszámok alapján is – a România sălbatică című egészestés dokumentumfilm volt, amelynek négy vetítésére összesen több mint 3500-an ültek be, összegzi a fesztivál sajtóközleménye, amely az idei rendezvénysorozat legnagyobb kasszasikereként Szergej Polunyin bonchidai balettfellépését jelöli meg.

Több mint 3000-en váltottak jegyet a Szenvedélyes szomszédok öt vetítésére, és a toplista a Még egy kört mindenkinekkel, a Perzsa nyelvleckékkel, a fesztiválon ősbemutatóként vetített Perfect necunoscuți-cal és a Gli anni più belli című olasz zárófilmmel folytatódik.

Több mint 40 alkalommal volt teltház, köztük Szabó István Zárójelentésének a vetítésén is.

Az alapcsapat mellett 370 önkéntes segítette a fesztivál megszervezését, a legfiatalabb 15, a legidősebb közülük 40 éves volt. 540 jelentkező közül válogatták ki őket, és nem csak a kolozsvári jelentkezők közül kerültek ki.

A fesztivál vetítései augusztus 5. és 8. között folytatódnak Szebenben, szeptember 17. és 19. között pedig Nagyváradon vetítenek egy filmes válogatást.Kapcsolódó