A Berlinale felfedte szinte teljes jövő évi filmkínálatát


A Berlinale Special Gala szekcióban mutatkozik be Peter Flinth Against the Ice című, izlandi–amerikai–dán koprodukcióban készült drámája – amelynek főszerepét a Trónok harcával világhírűvé vált Nikolaj Coster-Waldau alakítja – , és Laurent Larivière About Joan című filmje Isabelle Hupert-rel a főszerepben. A Berlinale Special válogatás többek közt Laurent Charbonnier és Michel Seydoux Heart of Oak című dokumentumfilmjét tartalmazza.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál február 10. és 20. között tartja 72. kiadását. A szervezők tegnap 62 beválogatott film címét árulták el. A Panoráma és a Panorama Dokumente Chiara Bellosi Swing Ride című olasz–svájci, Nicolò Bassetti Into My Name című olasz, Magnus Gertten Nelly & Nadine című svéd és Ali Asgari Until Tomorrow című iráni–francia–katari filmjéből, illetve kilenc másik alkotásból állt össze – minden filmnek ez lesz az ősbemutatója.

A Generation szekció egyelőre nyolc egészestés és hét rövidfilmet tartalmaz. Köztük van a 2015-ben Kristály Medvével díjazott, svéd Sanna Lenken új filmje, a Comedy Queen, valamint a finn Alli Haapasalo Girl Picture és az ír Colm Bairéad The Quiet Girl című játékfilmje, valamint két dokumentumfilm: Olivia Rochette és Gerard-Jan Claes Kind Hearts című belga, valamint Thierry Demaizière és Alban Teurlai Rookies című francia produkciója. All of the films will be having their world or international premieres at the Berlinale.

A fesztivál szervezői a Fórum szekció tíz filmjéről is lerántották a leplet, ugyanakkor elárulták, hogy a Forum Expandedben, a fesztivál leginkább szerzői filmes válogatásában mutatják be Lydia Nash, Mawena Yehouessi és James Gregory Atkinson legújabb munkáit, illetve tíz installációt, ami négy különböző kontinensről érkezik.

„A pandémia távolságokat szült – nem csak az emberek között, hanem a világról alkotott képünk tekintetében is. A 2022-es válogatásban olyan filmek vannak, amiket a pandémia idején forgattak, arról, hogy milyen érzés elveszíteni a kapcsolatot másokkal. Ezzel az első csokor filmmel rá akarunk világítani a mozi embereket, helyeket és előttünk álló időszakokat összekapcsoló erejére” – idézi a festzivál művészeti igazgatóját, Carlo Chatriant a Cineuropa, ahol a most elárult 62 cím is olvasható.Kapcsolódó