A Borat utólagos mozifilm díjátadókról való kitiltását kéri egy kazah szervezet


A Kazakh American Association (kb. Amerikai Kazahok Egyesülete) arra kéri az Oscar-díjak, a Golden Globe-ok, valamint az Amerikai Forgatókönyvíró Céh díjainak és a BAFTA-díjaknak az odaítélőit, hogy bojkottálják Sacha Baron Cohen Borat-folytatását, mivel az rasszista módon ábrázolja a kazahokat.

A virginiai székhelyű, a kazah kultúrát az Egyesült Államokban népszerűsítő civil szervezet megfogalmazott egy petíciót, amely felrója a Kazahsztánban játszódó történetű filmnek, hogy „whitewashing, etnikai sztereotipizálás, rasszizmus, kulturális kisajátítás és xenofóbia” jellemzi. „A kazah közösség világszinten alulreprezentált és eredendően sebezhető – fogalmaz a levél. – Nemzetünk még mindig szenved elnyomó gyarmati múltjától, emiatt nincs valódi médiareprezentációnk. Sacha Baron Cohen pontosan érti ezt, és kihasználja Kazahsztánt azzal, hogy kifordítja nemzeti identitásunkat, kelet-európai fehérre mos bennünket, és az embereket világszerte a kazahok zaklatására  sarkallja. A mieink számtalan esetben számolnak be a Borat franchise miatti nemi és fizikai erőszakról, valamint bullyingról.

A nyílt levél felpanaszolja, hogy Baron Cohen hamis nemzetképet alkotott a kazahokról, a második rész pedig egyenesen gúnyolódik a kultúrájukkal és a hagyományaikkal, és „nőgyűlölő, vérfertőző, antiszemita és barbár” emberekként mutatja be őket a nyugati közönség szórakoztatása kedvéért.

A petíció alig néhány héttel követ egy másik nyílt levelet, amelyben az egyesület felszólalt a filmnek az Amazon Prime Videón való megjelentetése ellen. Az Amazon egyelőre nem válaszolt az október 23-i nyílt levélre, de a film rendezője, Sacha Baron Cohen október 26-án, a New York Timesban reagált rá: „Ez egy vígjáték, és a filmbeli Kazahsztánnak semmi köze a valódi országhoz. Azért választottam épp Kazahsztánt, mert olyan hely, amiről szinte egyetlen amerikai sem tud semmit, ez pedig lehetővé tette, hogy létrehozzunk egy vad, vígjátéki, hamis világot. Az igazi Kazahsztán gyönyörű ország, moden, büszke társadalommal – ellentéte a Borat-féle verziónak.”

A kazah kormány ezúttal nem reagált a filmre olyan erőteljesen, mint az előző, 2007-ben bemutatott Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerikára – állapítja meg a Variety –, amazt ugyanis betiltották Kazahsztánban, viszont beépített Borat egyik mondását („Very Nice!”) egy turistakampány jelmondatába: „Kazakhstan. Very Nice!”

„Cohen ízléséről és módszerének (sajtó)etikai vonzatairól napestig lehet vitázni, de kár volna: előbbiről nem érdemes (akkor már inkább a pofonok), utóbbiról pedig majd a gyártó- meg a forgalmazó cégek jogi csapata fog a bíróságon. Mi csak dőljünk hátra, és nézzük végig, hogy Andy Kaufman talán egyetlen méltó utódja hogyan dekonstruálja azt a bigottságot, rasszizmust, szexizmust, antiszemitizmus ésatöbbit, ami sok amerikai számára szemrebbenés és reflexió nélkül a hétköznapok része. Utána pedig kapcsoljunk át a filmet leadó Amazon bármely másik sorozatára, netán a Netflixre vagy az HBO-ra, és szembesüljünk azzal a öntömjénező, tudatosan vagy tudattalanul vak maszlaggal, amit az elefántcsonttoronyban élő Hollywood pénzt és erőfeszítést nem kímélve, kínkeservesen hazudni próbál a világnak Amerikáról (immár a mi pénzünkön is, ha előfizetünk valamelyik streaming-szolgáltatásra). Így, a többi amerikai mozgóképes termék tükrében lesz igazán nagyszerű és releváns a Borat 2, nem önmagában” – írtuk a filmről október végén. Teljes kritikánk itt.Kapcsolódó