A bűnös nyerte a miskolci filmfesztivál fődíját


Díjátadó gálával zárult szombat este a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Dán film nyerte a fődíjat, a Napszállta különdíjat kapott.

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat a dán Gustav Möller A bűnös (Den Skyldige) című filmje nyerte el. „A zsűrit lenyűgözte az a csodálatos filmes nyelvezet, amivel ezt a meghatóan emberi történetet elmesélik az alkotók. Nagyon megérintett minket a főszereplő igyekezete, hogy megmentsen másokat, miközben szembenéz a saját múltjával is” – olvasható az indoklásban. Az alkotás a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját is megkapta.

A Zukor Adolf-díj, a Jameson CineFest nagydíja az Ok-okozat (Posledice) című szlovén-osztrák koprodukcióé lett, a zsűri a színészi munkát emelte ki Darko Štante elsőfilmjében. Ezt a filmet találta a legjobbnak a CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűrije is.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje a kimagasló operatőri munkáért, történetvezetésért és kosztümökért érdemelte ki a zsűri egyik különdíját, a másikat Lars Kraume A néma forradalom (Das Schweigende Klassenzimmer) című alkotása kapta az önkényuralmi rendszerben tanúsított civil kurázsi ábrázolása miatt.

A legjobb kisjátékfilmnek Reut Dagbar Agami Végső tiszteletadás (כבוד אחרון) című alkotását kiáltották ki, a kategóriában Lucas Castán Az igazi férfi sosem sír (Los hombres de verdad no lloran) kapta a zsűri különdíját.

A magyar animáció ifjú tehetsége részére felajánlott Dargay Attila-díjat Bucsi Réka vehette át, a CineNewWave kategória díját pedig Kis Hajni Last Call című kisjátékfilmje nyerte. A díjazottak teljes listája, részletes indoklással, itt olvasható.

(cinefest.hu)Kapcsolódó