A Buñuelről szóló animációt is vetíti az Anilogue fesztivál


Az Aardman stúdió Shaun, a bárány és a farmonkívüli (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon) című filmje nyitja a 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, amelyen több mint 50 film versenyez. Vetítik a Kabul fecskéi (Les hirondelles de Kaboul) című francia festményanimációt, valamint a szürrealista filmrendezőről szóló Buñuel a teknősök labirintusában (Buñuel en el laberinto de las tortugas) című spanyol film, hívja fel a figyelmet a szervezők közleménye.

November 27. és december 1. között tizenhetedik alkalommal érkeznek a budapesti Anilogue fesztiválra a világ legjobbjai között számon tartott, újonnan készült animációs filmek.

A magyarországi közönség az Anilogue versenyprogramjában láthatja elsőként a Kabul fecskéi című francia festményanimációt, melynek idén Cannesban volt a világpremierje. A korábban magyarul is megjelent regény filmváltozata megindító szerelmi történet az afganisztáni tálib uralom idején.

Les hirondelles de Kaboul

Ugyancsak az Anilogue fődíjáért száll versenybe a Buñuel a teknősök labirintusában című spanyol film, melyben Luis Buñuelt követjük, amint 1932-ben egy szürrealista áldokumentumfilm készítésébe fog. A látványos és természetesen szürrealista motívumoktól nyüzsgő animációt az a Salvador Simó rendezte, aki az elmúlt években többek között a Karib-tenger kalózai látványvilágáért is felelt.

Az Anilogue fesztiválon idén három kategóriában több mint 50 film került versenybe, és versenyen kívül is rengeteg új animációs filmet, virtuálisvalóság-filmet, gyerekprogramot vagy éppen animált dokumentumfilmet láthat november végén a budapesti közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ moziban, a Francia Intézetben és a Lengyel Intézetben, a Magvető Café pedig a szakmai programoknak és közönségtalálkozóknak ad majd helyet.

(közlemény)Kapcsolódó