A Cannes-i Fesztivál közzétette az idei versenyfilmek listáját


Bár a járványhelyzet miatt kénytelenek voltak lemondani a fesztivál idei kiadásáról, a fesztivál szervezői tegnap este közzétették annak az 56 filmnek a listáját, amely idén a francia riviérán versenyezhetett volna. A tisztelgő gesztusként közölt listán rekordszámú női rendező neve szerepel.

A címeket nem osztották szekciókra, mint általában, csupán néhány kategóriát különböztetnek meg. A The Faitful csoportba azok az alkotók kerültek, akiknek legalább egy korábbi alkotása versenyzett már a fesztiválon. A „hűséges visszatérők” között lett volna idén többek közt Wes Anderson (The French Dispatch), François Ozon (Été 85), Naomi Kawase (Asa aga kuruTrue Mothers), Thomas Vinterberg (Druk / Another Round), Sharunas Bartas (In the Dusk / Au crépuscule) és az angol Steve McQueen két filmje.

A szervezők kiemelték az idén először beválogatott „újoncok” (The Newcomers) filmjeit – itt francia, libanoni, egyiptomi, angol, svéd, bulgár, kanadai, német és izraeli alkotások kerültek. Az elsőfilmesek mezőnyét 15 film alkothatta volna az idei fesztiválon, itt debütált volna a színészként befutott Viggo Mortensen első rendezése is, az amerikai produkcióban készült, közel két órás Falling.

A lista egy különleges hongkongi szkeccsfilmmel (Septet: The Story of Hong Kong), három dokumentumfilmmel, öt vígjátékkal, valamint négy egészestés animációval egészül ki: a legendás japán rajzfilmstúdió, a Ghibli első számítógép-animációs alkotása, a Hayao Miyazaki fia, Gorô Miyazaki jegyezte Aya to majo (Earwig and the Witch), a dán Jonas Poher Rasmussen Flee című animációs dokumentumfilmje, a pixaros Peter Docter másfél órás Soulja, valamint egy elsőfilm, a francia Aurel Josepje.

A teljes lista elérhető a fesztivál honlapján.


Címkék

Kapcsolódó