A Cenzorka lett Szlovákia idei hivatalos Oscar-nevezettje


Kerekes Péter Cenzorka (107 Mothers) című filmje képviseli idén Szlovákiát a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenyben.

A szlovák–cseh–ukrán koprodukcióban készült alkotás bemutatója a szeptember 11-én zárult velencei filmfesztiválon volt, Kerekes Péter és Ivan Ostrochovský elnyerte az Orizzonti szekció legjobb forgatókönyéért járó  díjat.

„Gyilkos anyák egy ukrán börtönben: Kerekes Péter filmje, a Cenzorka durva alaphelyzetet bont ki fikciós és dokumentumfilmes eszközökkel. […] a Cenzorka […] nyíltabban keveri a fikciós és a dokumentarista elemeket, hiszen egy odesszai női börtön lakóinak életét mutatja be – viszont az önmagukat alakító elítéltek mellett három főszerepet színésznők játszanak” – írtuk a filmről néhány napja. (Teljes kritikánk itt olvasható.)

A föbb szerepeket Maryna Klimova, Iryna Kiryazeva és Lyubov Vasylyna alakítja. 

A 94. Oscar-gálát 2022. március 27-én rendezi meg az amerikai filmakadémia. A legjobb idegen nyelvű film mezőnyének 15 darabos rövidlistáját 2021. december 21-én teszik közzé, a jelöléseket pedig február 8-án fogják bejelenteni. Magyarországot idén a Post Mortem című horror képviseli a versenyben.Kapcsolódó