A colectiv a legjobb európai dokumentumfilm


Az Európai Filmakadémia 33. alkalommal díjazta a hétvégén Európa legjobb filmjeit. A szombat esti virtuális ceremónia fődíjasa a Még egy kört mindenkinek / Druk című dán filmdráma lett, a legjobb vígjáték idén az Un triomphe (The Big Hit) című francia film, az animációs filmek közül pedig a francia-belga-spanyol koprodukcióban készült a Josep nyert. A dokumentumfilmek versenyét a román colectiv nyerte.

Alexander Nanau colectiv című, az azonos nevű bukaresti szórakozóhelyen történt tűzeset körülményeit és következményeit feldolgozó dokumentumfilmje elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb dokumentumfilmnek járó díját. A film „elszomorító és dühítő látlelet napjaink Romániájáról”, számos nemzetközi filmfesztiválon sikerrel mutatkozott be. Témája a híradókból jól ismert tűzeset: „…a 146 sebesült mellett 26 ember a helyszínen halt meg, 38-an pedig különböző kórházakban. Nanau filmje nem a 146-tal foglalkozik behatóan (habár illusztráció gyanánt nyomon követhetjük az egyik megcsonkult túlélőt is), és még csak nem is a 26-tal, hanem a 38-cal. Pontosabban azzal a rendszerszintű hanyagsággal és kapzsisággal, ami a 38 ember nagyrészét megölte a kórházban. A 2016-ban nyilvánosságot kapott Hexi Pharma-ügyről van szó, amelyben kiderült, hogy a szóban forgó gyógyszercég olyan fertőtlenítőszereket forgalmazott, amelyek már-már homeopátiás szintűre voltak hígítva, ezáltal hozzájárulva Románia rekordmennyiségű nozokomiális fertőzéseihez (melyek persze a hatóságok által hatékonyan el lettek tussolva a nagyközönség és az EU előtt).” (Teljes kritikánk itt, interjúnk a rendezővel itt.)

Alexander Nanau: colectiv

Még egy kört mindenkinek a legjobb film címén kívül további három kitüntetést is elvitt: Thomas Vinterberg lett a legjobb rendező, és Tobias Lindholmmal együtt megkapta a legjobb forgatókönyvért járó díjat is, főszereplője, Mads Mikkelsen pedig a legjobb színész címét nyerte el. Szereplője, „Martin egy elfásult, középkorú középiskolai történelemtanár családdal és hervasztóan kiszámítható hétköznapokkal. Munkahelyén megismert, évtizedes barátai között ott van a magányos tornatanár, Tommy, az ambícióit elvesztő énektanár, Peter és a kisgyerekes, lestrapált pszichológiatanár, Nikolaj. Negyvenedik születésnapján a „hivatalosan” is középkorba lépett Nikolaj felhozza Skårderud teóriáját, amit a társaság eleinte nem igazán vesz komolyan. Aztán egy nap Martin ittasan megy be tanítani és az egyik legizgalmasabb óráját tartja meg. Látva az eredményt, a férfiak közösen elhatározzák, hogy kísérleti alanyt faragva önmagukból, tudományos dokumentációkkal alátámasztva letesztelik Skårderud igazát, lehetőleg valahol a józanság és a részegség között”. (Teljes kritikánk itt.)

Thomas Vinterberg: Druk / Another Round / Még egy kört mindenkinek

A legjobb színésznőnek járó díj az Undine főszerepét alakító Paula Beeré lett.

Az idei év felfedezettje Carlo Sironi és Sole című filmje, a legjobb rövidfilm díját a Sötétben minden macska szürke (All Cats Are Grey In The Dark, r. Lasse Linden) című, 19 perces dokumentumfilmje kapta.

A legjobb, 2019. június 1. és 2020. május 31. bemutatott egészestés európai animációs film az Európai Filmakadémia több, mint 3800 tagja szerint a Josep: „rendkívül gazdagon megrajzolt film, rajzfilm a szó legklasszikusabb és legnemesebb értelmében […], ugyanakkor aktuális mondanivalót megfogalmazó, nem szájbarágós, mégis tanulságos történelmi dráma az emberiség múltjának egy kevésbé ismert pillanatáról”, azokról az évekről, amelyekben „spanyolországi százezrek keresték a túlélést a szomszédos Franciaországban, ám a fogadásukra improvizált táborokban (ember)baráti segítség helyett inkább csak szenvedés várt rájuk. A Josepben egy művészember portréja révén bontakozik ki ezrek sorsa”. (Teljes kritikánk itt.)

Aurel: Josep

Matteo Cocco operatőri díjat kapott (Hidden Away), a vágóit Maria Fantastica Valmori (Once More Unto The Breach) vitte el, a legjobb látványtervező Cristina Casali (The Personal History Of David Copperfield), a legjobb jelmeztervező Ursula Patzak (Hidden Away) lett, smink és frizura kategóriában pedig A végtelen lövészárok (La trinchera infinita) alkotóit,  Yolanda Pinát, Felix Terrerót és Nacho Diazt díjazták.

A legjobb filmzenéért Dascha Dauenhauert, a Berlin Alexanderplatz alkotóját tüntették ki, a filmhang kategória győztese Yolande Decarsin (Little Girl), a vizuális effektusoké Inaki Madariaga (The Platform).

Jon Garañó, Aitor Arregi: La trinchera infinita / A vég nélküli lövészárok

Az Eurimages-koprodukciós kategória díját Luís Urbano protugál producer, az egyetemi filmesét a Saudi Runaway (r. Susanne Regina Meures) kapta. A leginnovatívabb mesélő címét Mark Cousins, a Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema című dokumentumfilm rendezője nyerte el.Kapcsolódó