A Colectiv-dokumentumfilmet az ősz legjobbjai közé választották a Variety kritikusai


Néhány hét alatt a velencei, a Telluride-i és a torontói filmesztiválokon több mint 300 filmet mutattak be, ezek közül a legjobb 15-öt listázták a Variety vezető kritikusai. A listán a Velencében bemutatott első román dokumentumfilm, a Colectiv is szerepel.

„Ki gondolta volna, hogy egy fertőtlenítő-szerről szóló film ilyen lenyűgöző lehet?” – összegeznek az indoklásban.

Alexander Nanau romániai szász filmrendező Colectiv című alkotása az Out of Competition szekcióban debütált Velencében, majd Torontóban is vetítették.

A megfigyelő dokumentumfilm a bukaresti Colectiv klubban 2015 októberében kitört, 65 halálos áldozatot szedő, tüntetések sorát elindító tűzvésszel foglalkozik. A rendező nyilatkozata szerint a film készítése közben „fájdalmas igazságokra fényt derítő újságírókkal és aktivistákkal, de politikai vagy gazdasági hatalmukkal visszaélő, a valóságot elferdítő személyekkel és rendszerekkel” is találkozott.

A produkciót a Román Filmközpont (CNC), a Luxemburgi Filmalap, a Sundance Dokumentumfilmes Alap, az svájci RTS és RSI televíziók, a YES Docu és a német MDR is támogatta. A Colectiv novemberben kerül a romániai mozikba, emellett az HBO GO és az HBO is bemutatja.Kapcsolódó