A colectiv nem indul a dokumentumfilmes Gopo-díjért


A producerek kérésére Románia első Oscar-jelölt filmje, a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb dokumentumfilm kategóriában is finalista colectiv nem indult a Gopo-díjak dokumentumfilmes versenyében, Alexander Nanau filmje azonban így is öt Gopo-jelölést kapott. 

Idén 16 nagyjátékfilm kerülhetett versenybe a Gopo-díjakért, ennyi alkotást mutattak be az elmúlt egy évben a romániai mozikban vagy VOD-felületeken. A legtöbb, 12 jelöléssel Dorian Boguță Az eltűnt zongorista (Urma / Legacy) című elsőfilmje és az Ivana Mladenović rendezte Ivana cea groaznică büszkélkedhet; tíz jelölést kapott a Nyomtatott nagybetű (Tipografic majuscul), és hét-hét kategóriában nyerhet az Acasă, My Home, illetve az 5 perc (5 minute). 

A legjobb egészestés film „román Oscar-díját” idén az Acasă (r. Radu Ciorniciuc), a colectiv (r. Alexander Nanau), az Ivana cea groaznică (r. Ivana Mladenović) vagy a Tipografic majuscul (r. Radu Jude) kaphatja. A rendezői kategória jelöltlistája ezek után nem tartalmaz meglepetést: Alexander Nanau, Ivana Mladenović, Radu Ciorniciuc és Radu Jude kapott jelölést. A colectiv három további jelölést kapott: elvilehti a Gopo-gála operatőri, vágói vagy hangmesteri trófeáját is.

Az elsőfilmes kategóriában idén két dokumentumfilmet – Acasă, Totul va fi bine (r. Adrian Pîrvu, Helena Maksyom) – és egy nagyjátékfilmet (Urma) jelöltek díjra.

A legjobb európai alkotásnak járó Gopo-díjra idén négy filmet jelöltek: Az első áruló (Il traditore, r. Marco Bellocchio), A mennyországnak kell lennie (It Must Be Heaven, r. Elia Suleiman), Nyomorultak (Les misérables, r. Ladj Ly) és a Sajnáljuk, nem találtuk otthon (Sorry We Missed You, r. Ken Loach) című alkotásokat.

A 2021-es újdonság a rövidfilmes kategória felosztása: idén először kap külön-külön Gopo-díjat egy-egy kisjátékfilm, rövid animációs, illetve dokumentumfilm.

A jelöltek listáját május 13-án tették közzé; a díjak sorsáról több mint 650 romániai filmes fog dönteni szavazás útján a következő hetekben. A 15. díjkiosztó gálára június 28-án kerül sor.Kapcsolódó