A colectiv rendezője visszautasítja a román állami kitüntetést


Alexander Nanau, az Oscar-várományos colectiv rendezője Facebook-posztban osztotta meg a közönséggel, hogy álszentségnek tartaná átvenni Johannis elnöktől a kulturális érdemekért járó kitüntetést.

A német-román újságíró, dokumentumfilmes ma reggeli Facebook-bejegyzésében effektíve visszautasítja a kitüntetést, amit január 15-én kellene átvennie Klaus Johannis államfőtől. Döntését a romániai kulturális szektor előzmény nélküli krízishelyzetével indokolja: „Úgy gondolom, hogy a román állam a kultúra napját nem szimbolikus ünneplésre és kitüntetésekre kellene használja, hanem annak a bejelentésére, hogyan mentené meg konkrétan a kulturális szektort, ami évek óta Románia legerősebb nagykövetének számít, de a Covid-19-krízisig kiemelkedően fontos gazdasági szereplő is volt. Mindezidáig a román kultúripar megmentésére tett javaslatok csak szónoklatok formájában születtek meg, én pedig nem járulhatok hozzá ahhoz, hogy egy ennyire esszenciális dolgot csak szimbolikusan támogassanak.”

Nanau úgy érzi, hogy a fiatal filmes és színházi szakembereknek semmilyen perspektívája nem marad a koronavírus-helyzet kezelése után sem, hiszen a filmes stúdiók, a független színházak, de a mozik és a forgalmazók nagyrésze is kénytelen lesz bezárni. A franciaországi példára hivatkozva türelmetlenül vár Johannis elnök részéről bármilyen párbeszédet vagy nyilvános vitát. A rendezővel készült interjúnk ide kattintva olvasható, a nemrég Európai Filmdíjjal kitüntetett, Románia hivatalos Oscar-nevezésével büszkélkedő colectivről írt kritikánk pedig ide kattintva.Kapcsolódó