A Colectiv-tragédiáról szól az első Velencében bemutatott román dokumentumfilm A Colectiv-tragédiáról szól az első Velencében bemutatott román dokumentumfilm

A Colectiv-tragédiáról szól az első Velencében bemutatott román dokumentumfilm

Először mutatnak be a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon román dokumentumfilmet: Alexander Nanau romániai szász filmrendező Colectiv című alkotása az Out of Competition szekcióban debütál, írja a modernism.ro.

A megfigyelő dokumentumfilm a bukaresti Colectiv klubban 2015 októberében kitört, 65 halálos áldozatot szedő, tüntetések sorát elindító tűzvésszel foglalkozik. A rendező nyilatkozata szerint a film készítése közben „fájdalmas igazságokra fényt derítő újságírókkal és aktivistákkal, de politikai vagy gazdasági hatalmukkal visszaélő, a valóságot elferdítő személyekkel és rendszerekkel” is találkozott.

A tűzvész egyik áldozatának édesapja, a Gazeta Sporturilor lap oknyomozó újságírói, a sérülteket gondozó egyik orvos, egy túlélő és Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter is szerepel a filmben. Az öt országból származó 60 stábtag 14 hónapig forgatott és további 18 hónapig vágták a filmet. A romániai Alexander Nanau Production, a luxemburgi Samsa Film és az HBO Europe gyártásában készült filmnek a rendező volt az operatőre és a vágója is, valamint Bianca Oana mellett producere is.

Alexander Nanau Berlinben tanult, a Sundance Intézet kétszeres ösztöndíjasa, Lumea văzută de Ion B. című 2010-es filmje nemzetközi Emmy-díjat nyert, a Toto și surorile lui című 2015-ös alkotását a legjobb európai dokumentumfilm díjára jelölték.

A produkciót a Román Filmközpont (CNC), a Luxemburgi Filmalap, a Sundance Dokumentumfilmes Alap, az svájci RTS és RSI televíziók, a YES Docu és a német MDR is támogatta. A Colectiv novemberben kerül a romániai mozikba, emellett az HBO GO és az HBO is bemutatja.

 

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat