A colectiv volt 2020 legjobb idegen nyelvű filmje az amerikai filmkritikusok szerint


Chloé Zhao A nomádok földje (Nomadland) című filmdrámája kapta meg a hétvégén az Amerikai Filmkritikusok Társasága legjobb filmnek járó díját. A legjobb idegen nyelvű film a román colectiv lett.

Alexander Nanau colectiv című, megrázó dokumentumfilmje elnyerte az amerikai filmkritikusok legjobb külföldi filmnek járó díját. A film fő vetélytársai ebben a kategóriában a Bacurau című brazil horror (r. Juliano Dornelles, Kleber Mendonça Filho), a Dylda (Beanpole) című, Kantyemir Balagov rendezte, orosz háborús dráma, valamint a portugál Vitalina Varela (r. Pedro Costa) voltak. 

A nomádok földje a kritikusok fődíján kívül elvitte a legjobb rendező és operatőr díját (utóbbi Joshua James Richardsé lett), Frances McDormand pedig a legjobb női főszereplőnek járó kitüntetést kapta meg. A legjobb férfi főszereplő címét Spike Lee Az 5 bajtárs (Da 5 Bloods) című filmjében háborús veteránt alakító Delroy Lindo nyerte el.

A mellékszerepeket alakító színészek közül az amerikai filmkritikusok Maria Bakalovát (Borat utólagos mozifilmBorat Subsequent Moviefilm) és Paul Racit (Sound of Metal) tüntették ki.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a Never Rarely Sometimes Alwayst jegyző Eliza Hittman vitte el.

A szombaton, online lezajlott szavazás során az amerikai filmkritikusok véleményét súlyozva összesítették, mindannyian három kedvencükre voksolhattal, és ezeket sorba is kellett rendezniük. Az eredményeket a National Society of Film Critics Twitter-felületén tették közzé.

 Kapcsolódó